Annons

Brödpassionen livar upp hela kvarteret

Franskpräglade kvartersbageriet Le Violon Dingue är ett uppskattat inslag i några av Stockholms, enligt somliga, lite tråkiga företagskvarter.

Under strecket
Publicerad
Helene Fourie och Helena Bergqvist har en baktanke med sin tillgänglighet som bagare
Helene Fourie och Helena Bergqvist har en baktanke med sin tillgänglighet som bagare Foto: MALIN HOELSTAD

MITT BAGERI

Kön ringlar sig långt ut på gatan från det lilla hålet i väggen. Där inne pågår full aktivitet – bröd, bullar, mackor och croissanter trängs på bänken inne i bageriet. Över disk krängs vegetariska soppor och sallader, och eftersom det är onsdag i dag, även pizza.

**”Pizzaonsdag” har på **kort tid blivit ett begrepp och en gastronomisk höjdpunkt på Olof Palmes gata 12. Ägarduon jobbar i hawaiiskjortor till dunkande hiphop.

– Vi testade först att köra lite pizza på skoj, så blev det jättepopulärt. Och musik har alltid varit viktigt för oss i vår verksamhet, och med pizzan blev det hiphop. Skjortorna tog vi till för att klara värmen, säger Helena Bergqvist, som är en av delägarna.

Annons

**Pizzadegen bakas **på ekologisk fullkornsdinkel, och tomatsåsen görs av färska tomater. För att bli extra krispig gräddas pizzan i fyra omgångar. Av kapacitetsskäl serveras pizza endast på onsdagar och då gäller det att ta sin plats i kön.

– Vi har ett jättetryck på onsdagar, Klarna (företag som ligger på Sveavägen reds anm) och Berghs (kommunikationsskola reds anm) kommer alltid hit. Jag är fortfarande lite rädd när jag vaknar på onsdagsmorgnar, säger Helena Bergqvist.

De gamla barndomsvännerna Helene Fourie och Helena Bergqvist föll för det oväntade området just för att det inte fanns så mycket annat i matväg. Och för att det var lite ”New York” över området som i huvudsak utgörs av företag och har en enligt Helene och Helena härlig blandning av människor. Men det fanns också en baktanke med att finnas i ett kontorsområde och bara ha korta men intensiva öppettider, vardagar mellan 7 och 16.

– Vi vill ha ett liv utanför jobbet. Kunna vara lediga på helgerna, och låta verksamheten växa i egen takt. Vi gör allting för hand, säger konsekvent nej till stora beställningar och pressar inte våra priser.

**Grunden i Le Violon Dingue **(den galna fiolen) är bageriet och det är för brödet Helene och Helena brinner. Efter åtta år med sin tidigare skapelse Gamla Enskede bageri, som hade vuxit sig väldigt stort, hade de kommit lång ifrån själva hantverket. Lusten att komma tillbaka till brödet var stark när de för snart tre år sedan öppnade Le Violon Dingue.

Båda är självlärda bagare, och idén är att allt är gjort på surdeg, med ekologiska ingredienser i mesta möjliga mån, samt tillverkas långsamt och för hand efter egna recept.

– Eftersom vi är självlärda kan vi inga ”smarta” genvägar med tillsatser, så allt görs från grunden, säger Helene Fourie.

**Kunderna är till **största delen stammisar som köper med sig bröd, tar en macka i steget eller tar med sig en soppa eller sallad tillbaka till jobbet. Nu när solen börjar titta fram pryds trottoaren utanför av några få sittplatser.

Hanna Dunér

Annons
Annons

Helene Fourie och Helena Bergqvist har en baktanke med sin tillgänglighet som bagare

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons