Annons

”Brödets nytta för klimatet glöms bort”

I debatten om fördelarna med en större andel växtbaserade livsmedel glöms brödet ofta bort. Detta trots att bröd uppenbart är något av det mest klimatsmarta vi kan äta samt förebygger folksjukdomar, skriver tre debattörer.

Under strecket
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg/TT

Världen står i dag inför flera stora utmaningar där minskning av klimatförändringarna och att förebygga de stora levnadsvanesjukdomarna såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer är centrala. Om alla människor hade samma livsstil som stora delar av västvärlden har, behövs det ytterligare drygt fyra jordklot för att räcka till åt alla. En väg framåt mot ett hållbart samhälle för den planet vi har är att vi äter mer vegetabilier. Hit räknas bröd som är bra för klimatet och mer fullkorn som är bra för folkhälsan. En ny studie visar dock att svenskarna inte känner till brödets positiva egenskaper.

Annons
Annons
Annons