Annons

"Bröderna Lejonhjärta" får ny svärta

"Jag måste fiska inne i mig själv", säger Jesper Waldersten vars illustrationer på många sätt är motsatsen till Ilon Wiklands.
"Jag måste fiska inne i mig själv", säger Jesper Waldersten vars illustrationer på många sätt är motsatsen till Ilon Wiklands. Foto: Pontus Lundahl/TT

Få böcker griper in i människors liv som "Bröderna Lejonhjärta". I väntan på Tomas Alfredsons film har Jesper Waldersten gjort nya, mörka illustrationer till den svenska barnlitteraturens stora berättelse om kärlek och död.

TT
Publicerad

En vecka efter besöket hos Jesper Waldersten i Mariefred blommar körsbärsträden, och försommarvärmen får var och varannan att slänga kläderna och bli nya. Livet ter sig som för Skorpan när han kommer till Körsbärsdalen – nu kan han springa, bada och simma.

Medan Ilon Wikland ritade just springet i benen har Jesper Waldersten gjort tvärtom. Hans bild föreställer ingen vildrufsig kalufs utan i stället de trådsmala tuberkulosbenen, de som gör att Jonatan inledningsvis tar sin sjuke lillebror på ryggen och hoppar ut genom fönstret när deras hus börjat brinna. Jonatan offrar sig själv för att rädda Skorpan undan lågorna. Kvar blir den döende Skorpan i kökssoffan.

Skorpans tunna ben som tuberkulossjuk pojke är Jesper Walderstens ingång till bildsviten.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 4

Jesper Waldersten brer ut några av bilderna som han har gjort till "Bröderna Lejonhjärta" på golvet i ateljén i Mariefred.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 4

Jesper Waldersten har gjort 38 bilder till "Bröderna Lejonhjärta". Det här är den sista i sviten och föreställer Skorpan som bär sin skadade storebror. Pressbild.

Foto: Illustration: Jesper Waldersten Bild 3 av 4

Jonatan välter en sten över Katla som fallit ner i Karmafallet. Pressbild.

Foto: Illustration: Jesper Waldersten Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons