Annons

Bröder undanhöll miljoner

Kretsen kring bröderna köpte på kort tid upp ett stort antal restauranger invid krogtäta Götgatan på Södermalm i Stockholm. Efter skatterazzior har flera sålts till nya ägare. Ett par bolag har tömts på mångmiljonbelopp.

Under strecket
Publicerad

I dag har Snaps Bar & Bistro bytt ägare. En av de gamla ägarna tog ut tio miljoner i lön för två månader och tömde bolaget.

Snaps Bar och Bistro på Medborgarplatsen var juvelen i kronan. Två stora barer och dessutom på sommaren en rejäl uteservering på torget mitt i Söders krogstråk. Pengarna rullade in och skulle lätt ha kunnat ge ägarna ett gott utbyte, även om krogen drivits enligt lagar och regler.
Men nu står bröderna, en 35-åring och en 31-åring, åtalade för grova skattebrott och riskerar fleråriga fängelsestraff och näringsförbud.
Under ett par år har bröderna, enligt åtalet, arbetat efter samma mönster. Runt 30 procent av intäkterna har krympts bort med manipulerade kassaapparater. 50000 kronor svart beräknas ha försvunnit varje helgkväll. Pengarna har använts till svarta löner och till lyxkonsumtion.
Åtalet omfattar 4,3 miljoner i oredovisade intäkter, 4,6 miljoner i undandragna skatter och sociala avgifter. Beloppen gäller bara för år 2002.

Skattemyndigheterna blev fundersamma när de såg hur omsättning som redovisades för krogen med guldläget sjönk.
I slutet på september 2003 kom Operation krogsanering på besök till Snaps Bar och Bistro. Samtidigt inledde Skatteverket en granskning och begärde betalningssäkring. Då handlade ägarna snabbt. Krogen såldes vidare.
I december var finansieringen klar. En krogmagnat, vars bolag hela tiden skött Snaps bokföring, och Spendrups bryggeri lånade ut de 7,75 miljoner som behövdes. I januari var överlåtelsen färdig och i februari tog det nya bolaget, Borgarhuset, som ägs av krogmagnatens kompanjon, över hyreskontraktet med kommunen och serveringstillståndet.
Något senare, när det gamla bolaget, Järnklämman, försatts i konkurs upptäckte konkursförvaltaren att bolaget tömts. Konkursen var ett faktum sedan de gamla ägarna plockat ut tio miljoner som ”lön” för två månader. Pengarna var köpeskillingen de nya ägarna betalat. Spendrups som lånat ut 3,8 miljoner kronor även till gamla ägarna var inte glada.
Lillebror, 31-åringen, som tagit pengarna och tidigare bara haft en officiell månadslön på 21 000 kronor, var den ende som stod på några papper i Järnklämman.
Storebror, 35-åringen, som dömts för hedersrelaterade brott och medhjälp till mutbrott, sedan han för tio år sedan förmedlat ett trettiotal personer till en körskollärare som ordnat falska körkort mot betalning, hade satt in sin fru i bolaget.
Bröderna upptaxerades för 2002 och skönstaxerades för inkomster på 2,9 miljoner vardera.

Annons
Annons
Annons