Annons

Bröder med gröna fingrar

På Strandgärdets gård växer det som stjärnkockar drömmer om. Bröderna Jidenholm har specialiserat sig på att nosa upp och skörda ätbara saker, och olda bortglömda obskyra grödor. Som lakritsrot, strandlava och den lila rädisan Plum purple.

Under strecket
Publicerad

Han drar upp en oansenlig växt från sanden och nyper av ett blad.

– Smaka på den här, säger Mikael Jidenholm.

Växer i havet: För att hitta havssallat och olika sorters tång går Mikael Jidenholm ut i havet. Ibland tar han båten. Det som förr var nödmat är nu delikatesser.

Foto: KARIN GRIP Bild 1 av 7

Unika kålsorter: Späda plantor av kål som snart kan skördas eller växa till huvud. Här finns 60 till 70 olika sorters kål. Alla med namn, vilket är viktigt för bröderna Jidenholm. På så sätt blir varje sort unik.

Foto: KARIN GRIP Bild 2 av 7

Syrligt: Harsyra skördar bröderna vilt i skogen. Men det finns många olika sorters syror. Denna får växa till sig i växthuset för att kanske så småningom hamna i en soppa eller en sallad.

Foto: KARIN GRIP Bild 3 av 7

Stort och smått: En liten ört kan sätta mycket smak på maten. Bröderna Jidenholm skördar smått och stort, vilt och odlat. På guidade sommarvandringar kan gäster få lära sig vad som går att äta i naturen.

Foto: KARIN GRIP Bild 4 av 7

Perfekt jordmån: Den sandiga jorden närmast havet lämpar sig utmärkt för att odla grönsaker. Havet värmer även om vinden ibland kan vara skoningslös. Odlingarna är inte alltid ekologiska, men så nära de kan komma.

Foto: KARIN GRIP Bild 5 av 7

Udda skörd: I halländska Ugglarp växer det som ska sätta fräs på smaklökarna på Sveriges innerestauranger.

Foto: KARIN GRIP Bild 6 av 7

Trendsättare: Mikael Jidenholm och hans bröder levererar grönt till många av Sveriges bästa kockar och restauranger.

Foto: KARIN GRIP Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons