Annons
Recension

Bröder emellanBröder emellan - en helt igenom fullödig ungdomsroman

Under strecket
Publicerad

Tomas Dömstedt har skrivit en helt igenom fullödig ungdomsroman, Bröder emellan, om fotboll, kärlek och broderskap. Texten är oavbrutet fängslande, komplex och samtidigt lättillgänglig. Dömstedt skriver på ett lekfullt vis och det märks att han haft mycket nöje av sitt skrivande – sådant smittar vid lyckliga tillfällen av sig på läsarens upplevelse.
Det är ett drama om bröderna Jimmy, 14 år, och Patrik, 17 år, som Dömstedt skickligt presenterar. Patrik talar med Jimmy om Zandra som stavar med Z. Hon går i nian och Patrik påstår att han är ihop med henne. För Jimmy är flickorna i nian skrämmande som ”haloweenmonster med kaxiga uppsyner, lila läppar, uppstudsiga bröst. Kort sagt farliga. Oåtkomliga.”

Alla tre, Patrik Jimmy och Zandra spelar fotboll. Patrik är stjärna, storebror och förebild i Jimmys värld, men då Jimmy vågar ta kontakt med Zandra och inser att hon sakta ser mer i honom än i den äldre brodern förändras styrkeförhållandet i brödraskapet. Jimmy har inte broderns självklara fotbollstalang men äger förmågor som bärgar andra segrar med tiden.

Annons
Annons
Annons