Annons
X
Annons
X

Brittiska skolor gör revolution på svenska

Den brittiske journalisten Toby Young skrev boken
How to Lose Friends and Alienate People (2001) om sin tid i New Yorks medievärld, när han oavsiktligt irriterade och ställde till besvär för nästan alla han kom i kontakt med. I tidskriften
The Spectator (12/2) skriver Young att hans karriär som hatfigur har återuppväckts, men för en gångs skull kan han inte se att han skulle ha gjort något fel. Han har bara startat en friskola.

Youngs West London Free School i Hammersmith är Storbritanniens första friskola efter svensk modell. Den liberalkonservativa regeringen har inspirerats av valfrihetsrevolutionen i Sverige på 90-talet och importerat friskolorna:
”We have seen the future in Sweden and it works” som utbildningsminister Michael Gove har sagt. Toby Young var tidigt ute på banan i diskussionen om friskolor och beslutade att grunda en egen, tillsammans med andra föräldrar som tröttnat på förfallet i det offentliga skolsystemet.

Det kan man bli avskydd för i ett offentligt samtal som har förgiftats av vänstern, som Young skriver. Ja, om den brittiska högern har infört de svenska friskolorna har vänstern skeppat in den svenska debatten.

Annons
X

Labour och lärarfacken är rasande över att bristande offentliga skolor ska konkurrensutsättas. Mångfald och valfrihet i utbildningen beskrivs efter svensk förebild som ett hot mot den etablerade ordningen, snarare än som en möjlighet för barn och föräldrar.

Någon som har insett potentialen i reformen är istället Toby Young, vars skola ska erbjuda en ”klassisk läroplan” med obligatorisk latinundervisning upp till fjorton års ålder. I den offentliga skolan erkänns latin inte ens som ett språk. West London Free School ska också ingjuta flit och framåtanda i alla sina elever ”oavsett bakgrund”. Man kan säga att det också är ett språk som Storbritanniens offentliga skolor inte erkänner. Inte oväntat strömmar ansökningarna in.

Young har beskrivit sin ansats att bryta upp undervisningsmonopolet som ”ett korståg”. Den offentliga undervisningen är för dålig och därför måste engagerade föräldrar och lärare ta makten över skolan. Tänk om vi kunde få höra samma märgfulla försvar för människors rätt att välja här hemma. Som Timbrochefen Markus Uvell konstaterade i en debattartikel i fredags verkar Alliansen ha börjat tvivla på friskolereformen. Man lägger sig i alla fall helt platt för den gapiga kritiken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är svagt. Som det demonstreras i en aktuell rapport från tankesmedjanInstitute of Economic Affairs, skriven av svenske Gabriel Heller Sahlgren, behöver borgerligheten knappast skämmas för reformen. Föräldrar, elever och lärare är nöjdare i friskolor än i kommunala skolor. Tack vare friskolorna har också elever med mindre privilegierad bakgrund givits större möjligheter att hävda sig akademiskt.

  Som ett kvitto på framgången har friskolorna nu alltså exporterats till Storbritannien. Och när någon för ovanlighetens skull vill korståga för en svensk idé bör vi vara stolta.

  JOHAN WENNSTRÖM

  ledarskribent

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X