Brittiska riksbanken väntas höja räntan

Under strecket
Publicerad
Annons

London Fyra av nio ledamöter i brittiska riksbankens räntekommitté ville höja räntan. Detta visar en rapport från riksbankens oktobermöte, som offentliggjordes på onsdagen. Den nyinstallerade riksbankschefen Mervyn King lade den avgörande rösten för att vänta med en räntehöjning. Alla förväntar sig nu en höjning på en kvarts procent efter novembers möte.
I dag ligger räntan på 3,5 procent, den lägsta räntan på 48 år. Den sänktes i juli och sedan dess har både kreditkortskulder och bostadslån ökat med skrämmande fart. De senaste siffrorna för bostadslån i september uppgick till 25,7 miljarder pund, 347 miljarder kronor, och siffran för det gångna året uppgår till 270 miljarder pund jämfört med 219 miljarder året innan.
Kreditkortskulderna fördubblades under september månad jämfört med samma period förra året. Under den gångna månaden steg skulderna med 487 miljoner pund.
Så sent som förra veckan varnade Mervyn King att britterna upplevt en gyllene period under de senaste decenniet, men att
sötebrödsdagarna nu var över. Orsaken till att han inte röstade för en räntehöjning i oktober försvarade han med att han ville avvakta utvecklingen på fastighetsmarknaden.

Många ser den nye riksbankschefen som en räntehök och med tanke på att Gordon Brown tänker införa ett nytt mätinstrument för inflationen nästa månad på inrådan från EU, verkar det troligt att King väljer november för den första räntehöjningen sedan juli år 2000.
Trots att den brittiska inflationen ligger på 2,8 procent, ett snäpp över rekommenderade 2,5 procent, väntar sig ekonomiska analytiker att räntan under år 2004 kommer stiga till 5 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons