Annons
X
Annons
X

Brittiska regeringen vill begränsa sociala medier

Redan innan kravallerna i England är över undersöks möjligheten att stänga av personer från sociala medier. Orsaken är att Facebook, Twitter och BlackBerry kan ha använts för kriminella syften.

David Cameron
David Cameron Foto: AP

Under torsdagens extrainsatta parlamentsdebatt i det brittiska underhuset, varnades för nyttjandet av sociala medier för onda syften och för att elda på kravallerna. Sidor som Facebook och Twitter har använts för att göda missnöjet.

Den brittiska premiärministern David Cameron avslöjade, enligt
The Guardian, att regeringen undersöker möjligheterna att stänga av vissa personer från sociala medier. De som sprider budskap för till exempel mer plundring bör kunna stoppas.

”Alla som har sett de skrämmande bilderna från kravallerna slås av hur de har organiserats via sociala medier. Fri media kan användas för bra saker, men även för till dåligheter”, citerades Cameron i The Guardian.

Annons
X

Den brittiska inrikesministern Theresa May ska träffa representanter för Facebook och Twitter för att diskutera deras ansvar i saken.

Både Facebook och Twitter har, enligt The Guardian, uppmanats att ta bort meddelanden och bilder som kan locka till mer våld och förstörelse.

David Cameron avslöjade även att han har varit i kontakt med polisen för att ta reda på om den behöver ytterligare befogenheter.

Han uttryckte det som att polisen har stött på nya krafter när upprorsmakare har använt BlackBerry meddelandesystem för att organisera upproren. Det behöver utredas hur det har gått till och om det går att sätta stopp för det.

Redan har flera personer gripits, misstänkta för att ha nyttjat Twitter och BlackBerry för att uppmana till våld i Southampton.

The Guardian rapporterar vidare att det finns en risk att Cameron med sitt utspel retar upp högeranhängare som slåss för yttrandefriheten. Insatser mot internet drabbar nämligen alla människor, inte bara de som ligger bakom kravaller och våldsamheter.

Premiärministern fastslog även att brittisk nyhetsmedia som BBC och Sky news bör lämna över oanvänd film från kravallerna till polisen. Filmerna ska användas som bevismaterial. Tidigare försök att tvinga nyhetsmedia att lämna över sitt material har mött på hårt motstånd.

Annons
Annons
X

David Cameron

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X