Annons

Brittiska gods i händerna på utländska investerare

Överklassen i Storbritannien har inte längre råd med sina anrika herrgårdar. I stället är det välbärgade utländska investerare som köper godsen som andas brittisk historia.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

Kingstone Lisle Park i Oxfordshir är till salu för 21 miljoner pund.

Foto: STRUTT & PARKER / KNIGHT FRANK Bild 1 av 5

Tissington Hall har 61 rum, 48 skorstenar, sju trappor och sju badrum. Sir Richard hyr ut gården för bröllop och andra evenemang, resten av hans inkomst kommer från hyran av omkring 50 bostäder. Enligt the Telegraph tjänar han runt en halvmiljon pund per år. Men det räcker inte alltid, och också Sir Richard har ibland varit tvungen att sälja tavlor och andra antikviteter för att täcka kostnaderna för huset och för sina fyra barns privatutbildning.

Foto: RON EVANS / AOP Bild 2 av 5

Sir Richard FitzHerbert, den nionde baronetten vid Tissington Hall, är en godsägare som ofta uttalat sig om hur svårt det kan vara att sköta en herrgård. För två år sedan rapporterade tidningen the Telegraph att Sir Richard har som vana att spela på Lotto och att han hoppas på en storvinst för att kunna fixa det läckande taket i biljardrummet och byta ut herrgårdens gamla rör. Enligt tidningen ligger hans elräkning på omkring 10 000 pund per år och han behöver sammanlagt mellan 750 000 och en miljon för att renovera sitt hus.

Foto: MARK RICHARDSON / AOP Bild 3 av 5

Dunstall Hall, en herrgård från 1800-talet med elva sovrum och en egen cricketplan, köptes förra året av den kuwaitiska affärsmannen Fawaz Al Hasawi för 4 miljoner pund.

Foto: DAVID CRUMP / AOP Bild 4 av 5

Apethorpe Hall, där kung James I ofta vistades, köptes i början av året av en fransk baron för 2,5 miljoner pund.

Foto: AOP Bild 5 av 5

**För 21 miljoner pund **kan Kingston Lisle Park bli din. Herrgården, där prins Harry lekte som barn, ligger på över 100 hektar i Oxfordshire och har bland annat biljardrum, vapenrum och elva sovrum. De äldsta delarna av huset byggdes 1677 och gården har ägts av brittiska familjer sedan dess.

Prins William och Kate, hertigen och hertiginnan av Cambridge, sägs ha varit potentiella köpare. Men chansen är stor att även Kingston Lisle Park kommer att köpas upp av en välbärgad utlänning.

Annons
Annons
Annons