Annons

Bolag som flyr brexit dras till Sverige: ”Unikt system”

Demonstranter samlade utanför parlamentet i London.
Demonstranter samlade utanför parlamentet i London. Foto: Frank Augstein/AP

Kompetent arbetskraft, pålästa investerare, en välfungerande börs och världens mest aktieägande folk.

Det är några av anledningarna till att Sverige kan bli den stora vinnaren när brexit tvingar brittiska bolag att söka sig utanför landet.

Under strecket
Publicerad

Medicinteknik är en bransch som lockar många bolag till Sverige.

Foto: Gustav Ceder Bild 1 av 4
Foto: Gustav Ceder Bild 2 av 4

Sam Bakri är affärschef för Gelmetix, som planerar en etablering i Stockholm.

Foto: Jeth Williams Bild 3 av 4

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál.

Foto: Rickard Kilström Bild 4 av 4

När Torypartiet samlas till kongress på söndag är frågan om brexit givetvis het. Kommer premiärminister Boris Johnson få fortsatt stöd från partiet för sin hårda linje?

I så fall kan ett avtalslöst utträde vänta den 31 oktober, beroende på vad som händer i parlamentet. En händelseutveckling som kan leda till stora problem för bolag i landet.

När analytiker och bedömare pratar om brexit är det två ord som återkommer: oro och risk. Eftersom inga avtal förhandlats fram är det oklart vad som kommer att gälla när det kommer till arbetskraftsinvandring, kapitalförflyttning, tillstånd och tullar. Eller som Hans von Celsing, entreprenör och investerare som bott i London i drygt 40 år, säger:

– Så fort det kommer gränsvakter blir det mycket svårare för bolagen.

Han menar att det har skett en stor förändring sedan Boris Johnson tillträdde som premiärminister i juli.

– Tonen har hårdnat och osäkerheten har ökat till en helt ny nivå. Det är en månad kvar och vi vet fortfarande inte vad som kommer att hända.

Hans von Celsing har en bakgrund som vice vd på medicinteknikbolaget Elekta, och just medicinteknik är en bransch som länge såg ut att drabbas extra hårt. Frågan om hur läkemedel ska godkännas i både EU och Storbritannien diskuterades länge, men man nådde tillslut en överenskommelse.

Annons
Annons

Medicinteknik är en bransch som lockar många bolag till Sverige.

Foto: Gustav Ceder Bild 1 av 3
Foto: Gustav Ceder Bild 2 av 3

Sam Bakri är affärschef för Gelmetix, som planerar en etablering i Stockholm.

Foto: Jeth Williams Bild 3 av 3

Dock kommer ändrade regelverk kring skatter och annan administration ändå att orsaka stora svårigheter.

1/2

Medicinteknik är en bransch som lockar många bolag till Sverige.

Foto: Gustav Ceder
2/2
Foto: Gustav Ceder

Brittiska företag har svarat med att starta kontor utanför landets gränser. Med verksamhet på kontinenten har man en lättare väg till nödvändiga tillstånd.

Sverige seglar nu upp som en het kandidat. Samtliga noteringar av brittiska bolag på Stockholmsbörsen har skett efter brexitomröstningen sommaren 2016. Och fler är att vänta under 2019/2020.

80 procent av alla hushåll äger aktier, det finns ingen annanstans i världen.

Det Manchesterbaserade medicinteknikföretaget Gelmetix planerar nu en etablering i Stockholm, och siktar på en notering på Stockholmsbörsen under 2020. En av investerarna är NHS – National Health Service – den brittiska myndigheten med ansvar för landets sjukvård.

– Från början var alla i styrelsen negativa till att starta i Sverige, varför skulle man välja ett litet land i norra Europa? Men efter att vi varit här på besök var alla för en etablering här, säger Gelmetix affärschef Sam Bakri.

Sam Bakri är affärschef för Gelmetix, som planerar en etablering i Stockholm.
Sam Bakri är affärschef för Gelmetix, som planerar en etablering i Stockholm. Foto: Jeth Williams

Han menar att det som talar för Sverige är en välfungerande börs, pålästa investerare och tillgång till kompetent arbetskraft.

Något annat som lockar brexitflyende bolag är vår unika aktieägarkultur.

– Vi får fler förfrågningar från Storbritannien eftersom vi har ett unikt ekosystem av rådgivare och investerare inriktat på små och medelstora bolag. Och det kokar ner till att 80 procent av alla hushåll äger aktier, direkt eller via fonder, det finns ingen annanstans i världen, säger Adam Kostyál, noteringschef på Stockholmsbörsen.

Annons
Annons

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál.

Foto: Rickard Kilström Bild 1 av 1

Han menar att det inte bara är brexit som lockar företag att flytta från Storbritannien. Det drivs också av att Londonbörsen inte är anpassad för mindre bolag.

Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál.
Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyál. Foto: Rickard Kilström

– De har lagt ett enormt fokus på att bli en internationell plattform och har bland annat lockat många ryska företag. Men de har inte samma ekosystem för mindre bolag, samtidigt som brexit skapar oro, vilket gör att allt fler bolag utvärderar andra marknadsplatser, säger Adam Kostyál.

Från Storbritannien är det framför allt mindre bolag inom sektorer som bioteknik, förnyelsebar energi och medicinteknik som startat verksamhet i Sverige efter brexit.

– Är man ett etablerat industri- eller fastighetsföretag kanske inte Sverige är förstavalet. Vi riktar in oss på tillväxtbolag inom tekniksektorn, säger Adam Kostyál.

Sam Bakri delar bilden av att Sverige passar mindre företag.

– Sverige kan bli den nya stora marknaden i Europa för tillväxtbolag inom medicin och teknik, jag tror verkligen det, säger han.

Vad har varit svårast med att starta upp i Sverige?

– Det är helt omöjligt att få tag på folk under sommaren. Absolut, ni svenskar jobbar hårt – men inte i juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons