Annons
X
Annons
X

Brittisk soldat födde sitt barn vid fronten

Chocken blev stor när en brittisk soldat i tisdags födde en liten pojke vid fronten i Afghanistan. Hon uppgavs vara ovetande om graviditeten.

Många barn har fötts på ovanliga platser på jorden, men detta fall måste höra till de mest extrema. Den brittiska artilleristen började i tisdags klaga över magsmärtor, och födde några timmar senare ett barn på Camp Bastion-basen i Helmandprovinsen i sydvästra Afghanistan. Den lilla pojken drog sitt första andetag vid fronten, med andra ord.

Barnet föddes fem veckor för tidigt, men tillståndet uppges vara stabilt för både mor och barn. Brittiska flygvapnet är på väg till Afghanistan med ett barnläkarteam för att ta hand om den omtumlade lilla familjen. Det lär vara första gången en soldat föder ett barn vid frontlinjen, enligt brittiska BBC.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kvinnan uppger att hon inte visste att hon var gravid. Hon ska ha blivit med barn innan hon kom till Afghanistan, men inte märkt av graviditeten under de omkring åtta månaderna i det krigshärjade landet. Det var först när magsmärtorna kom som hon insåg att hon skulle bli mamma.

  Annons
  X

  Den ovanliga händelsen väntas utlösa en debatt om bättre medicinska kontroller av kvinnor på väg till militära operationer på fältet. Det brittiska försvarsdepartementet säger i ett uttalande att militärpolicyn inte tillåter gravida att delta i militära operationer. I det här fallet kände man inte till att kvinnan var med barn. Vanligtvis genomgår de blivande soldaterna medicinska tester som kontroll av syn och hörsel samt styrketester, men kvinnor måste inte rutinmässigt göra graviditetstester.

  Tydligen är graviditeter under tuffa internationella militäroperationer vanligare än man kan tro. Upp till 200 kvinnliga sol- dater har skickats hem från Irak och Afghanistan sedan 2003, efter att det upptäckts att de varit med barn. Förra året födde en soldat sitt barn två veckor efter att hon kom hem från sex månaders tjänstgöring i Afghanistan. Även i det fallet lär kvinnan ha varit ovetande om sitt tillstånd.

  Det är inte heller helt ovanligt med så kallade förnekade eller oupptäckta graviditeter. Det är fall där kvinnor kanske inte vill inse att de är gravida, varken ser eller känner av några graviditetstecken eller fortsätter att ha mens trots att de är med barn.

  En tysk forskningsstudie från 2002 har visat att 25 av 475 blivande mammor inte insåg att de var gravida, innan de plötsligt började få värkar och barnet var på väg att födas. Det var vanligare bland överviktiga kvinnor, som inte lika lätt märkte att de lagt på sig några kilo extra.

  Men det är ändå extremt sällsynt med sådana här graviditeter, och i fallet med den brittiska soldaten är det alltså världsunikt. Nu får hon vila upp sig med sin lilla pojke som skapat världs- rubriker, och först om sex månader får hon återvända till fronten i Afghanistan om hon fortfar- ande skulle ha lust.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X