Annons
X
Annons
X

Brittisk oro över svenskt försvar

Sveriges säkerhetspolitik är inte trovärdig och försvaret riskerar att skära ihop totalt. Krisen är så allvarlig att om den inte blir löst kan den underminera Storbritanniens intressen i Norden, varnar ett ansett brittiskt institut.

Foto: COLIN BODY/SCANPIX

I dag måndag frågas överbefälhavaren Sverker Göranson ut på Försvarspolitisk arena i Visby. Nyårsintervjun med honom i SvD om veckoförsvaret och vårens avslöjanden om brister i försvaret väcker nu oro i omvärlden.

– Det senaste halvårets försvarsdebatt i Sverige har blivit en liten väckarklocka. Hade Sverige varit ett Natoland hade alarmet ljudit ännu högre. Hittills har Sverige klarat av sina militära åtaganden, men frågan i Storbritannien är om det blir så också i framtiden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det säger till SvD Matthew Willis vid det fristående Royal United Services Institute (RUSI) i London som under två månader analyserat Sveriges försvarskris.

  Annons
  X

  ”Medan försvarsminister Karin Enström vidhåller att Sveriges försvar är under kontroll säger andra – inom och utom Sverige – att försvaret kollapsar”, konstaterar Matthew Willis i det kommande numret av institutets tidskrift Newsbrief.

  ”Hela Sveriges försvarsstruktur riskerar att skära ihop”, är en av slutsatserna. Försvaret är underfinansierat samtidigt som svenska regeringen avvisar att gå med i Nato, vilket gör att Sverige saknar säkerhetsgarantier. Svenska uttalanden om att vi skulle få militär hjälp från EU-länderna ses som en läpparnas bekännelse.

  ”Detta kan inte tas på allvar”, skriver Willis. Han varnar för att en betydande osäkerhet om Sveriges hela säkerhetspolitik breder ut sig: ”ingen vet hur den svenska regeringen egentligen tänker”.

  Försvarets kris har tidigare orsakat kritiska uttalanden av analytiker i våra grannländer Finland, Estland och Polen. Men att även en stormakt i EU och Nato som Storbritannien berörs av vad som sker i Sverige är nytt.

  Brittisk politik går nämligen ut på att skapa ett bättre samarbete mellan Norden och de baltiska Natoländerna. Att Sverige har ett militärt försvar som fungerar blir därför centralt för Storbritannien. Men om Sverige i stället, ”som regional nyckelaktör inte klarar sin uppgift” bekymrar det London. Samarbete försvåras och Sverige riskerar dessutom att bli en dålig förebild för andra mindre länder, varnar RUSI.

  – Detta är allvarliga signaler från brittiskt håll. Risken är att Sverige betraktas som ett underskottsområde för säkerhet. Kan vi bidra till stabilitet i vår del av världen - eller inte? Det är ju inte vi själva som avgör om vårt försvar är tillräckligt bra eller inte. Utan det avgörs ytterst av omvärlden, påpekar försvarsanalytikern Niklas Granholm vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLIN BODY/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X