Annons

Brittisk lyx på fyra hjul firar 100 år

Johan Eriksson i Uppsala tittar ut ur den Bentley S1 från 1955 som hans pappa köpte. Tillsammans renoverade de bilen som numera körs sparsamt, mest till och från olika bilträffar.
Johan Eriksson i Uppsala tittar ut ur den Bentley S1 från 1955 som hans pappa köpte. Tillsammans renoverade de bilen som numera körs sparsamt, mest till och från olika bilträffar. Foto: Eric Lund

Bilmärket Bentleys första 100 år har varit en krokig resa – från extrema tävlingsbilar till pösiga lyxbilar via ekonomiska kriser och långvarig skugga från systermärket Rolls-Royce. Johan Erikssons pappa köpte en klassisk Bentley som de tillsammans renoverade för 40 år sedan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Eric Lund
Foto: Bentley

Dammig, nedgången och nästan bortglömd stod den i ett hörn. 1975 hade oljekrisen just blåst över, men att hitta köpare till en 20 år gammal Bentley med dyrbar och komplicerad teknik var ändå inte lätt.

För Johan Erikssons pappa var det en chans att uppfylla en dröm. Johan själv var tio år och följde med till försäljningshallen i Stockholm. I garagemörkret förevisades bilen, en Bentley S1 från 1955, av George Wessman som under flera årtionden var landets enda försäljare av nya Bentley och Rolls-Royce.

Annons
Annons
Annons