Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Resa

Brittisk lantlyx - åtta skäl att åka ”hem till gården”

Från ombyggda bussar till boutiquevärdshus med litterär guldkant. Vi har rest genom brittiska landsbygden och hittat åtta pastorala övernattningspåhitt.

På fyra hjul
På fyra hjul

The Bus Stop
Nu kan du förverkliga drömmen om en husbilssemester utan att behöva oroa dig över snäva brittiska landsvägar med obegriplig vänstertrafik. I Gifford utanför Edinburgh har Sandy Stewart med pappa Balfour parkerat en grön gammal buss på en avskild slänt på sin stora gård. Inkråmet har blåsts ut och ersatts med sober bekvämlighet: två mjuka sängar i ombonade alkover och en loungeavdelning med litet bibliotek och kamin. Höjdpunkten är dock det långa trädäcket man byggt utmed bussens kant, pyntat med grill och vedeldad badtunna inför de svallande Lammermuir Hills. Mycket mer fridfullt naturromantiskt än så här blir det inte.
Gifford, East Lothian, Skottland, thebusstop.scot

Annons
 Stjärnskådning
Stjärnskådning

Finn Lough Resort Bubbledomes
Mixa längtan till den stora tystnaden i den djupaste av skogar med en skön bädd, flotta toalettartiklar och en riktigt god frukost. Den luxuösa anläggningen Finn Lough Resort har legat vid sjön den är döpt efter länge, men nyligen utökat komforten med ett antal “bubbledomes”. Dessa undanskymda skogsstugor består av tre små kupoler varav en – den med sovrum – är helt i glas. Det skapar ett anslående skogs- och himmelspanorama på 180 grader som nästan förpliktigar en vaken natt – från skymningens pastellpalett till morgonens mjuka solstrålar via nattens fyrverkeri av stjärnor.
41 Letter Rd, Aghnablaney, Enniskillen, Nordirland, finnlough.com

  Herrgårdsdröm
Herrgårdsdröm

Palé Hall Hotel & Restaurant
När Angela och Alan Harper nyligen begav sig på husjakt i norra Wales slutade det inte bara med att de blev ägare till en viktoriansk lantegendom. När de insåg att väldiga Palé Hall hade ypperliga utrymmen för gäster bestämde de sig även för att öppna hotell. Trots att man helt saknade erfarenhet blev resultatet storslaget, vilket delvis beror på Angels kunnighet inom design. Hon har med stor lyhördhet för de gotiska originaldetaljerna, som målade glastak och utsmyckade kornischer, rustat upp herrgården med djärva tapeter från Zoffany och Sanderson, antika fåtöljer och väldiga himmelsängar som kräver extra trappsteg för att nå upp till. De äkta makarnas vänskap med Michelinkocken Michael Caines, som basar i hotellrestaurangen, har förstås också bidragit till det goda ryktet.
Llandderfel, Bala, Wales, palehall.co.uk

 Krog med rum
Krog med rum

The PIG at Combe
Är du foodie känner du redan till Otter Valley. Dalen i östra Devon har på sistone blivit hemvist åt en mängd omtalade gastropubar, mikrobryggerier och ekologiska gårdsserveringar. Är du dessutom förtjust i färgstarka hotell lär du även vara bekant med minikedjan The PIG; i ropet för att vara restauranger som erbjuder behaglig övernattning, i stället för tvärtom. The PIG at Combe är det femte tillskottet i familjen och dess två krogar med tillhörande 27 rum är inhysta i ett honungsfärgat elisabetansk gods komplett med stallar, rökhus och örtträdgårdar. Gemensamt bildar det ett glamoröst lantligt mischmasch som lämnar en lång och god eftersmak. Att receptionen är utbytt mot en cocktailbar är en av många typiska The PIG-detaljer. Skål och välkomna!
Gittisham, Honiton, Devon, England, thepighotel.com/at-combe

 Roomservice
Roomservice

Coes Faen Spa Lodge
Hit kommer du lite på egen risk, för chansen är stor att du inte vill åka hem igen. På den nya spa-anläggningen Coes Faen slipper du nämligen toffla iväg till ett gemensamt spa-utrymme, i stället utförs alla behandlingar på ditt rum. Lyxigt, bekvämt och väldigt lätt att vänja sig vid. Rummen är ynka sex till antalet, samtliga sofistikerat individuellt inredda; något med ångbastu, ett annat med bubbelbad. En perfekt miljö att njuta av massage, zonterapi och reiki med andra ord. Därefter är det bara att luta sig tillbaka på den privata verandan, i den enorma sängen, eller – om energin är på top – ge sig ut på hälsosam hajk i nationalparken Snowdonia. Parkens paradnummer, bergskedjan Cadair Idris, väntar alldeles utanför dörren.
Barmouth, Gwynedd, Wales, coesfaen.co.uk

 Litterär helg
Litterär helg

The Swan at Hay Hotel
Bokälskare, se hit! För de flesta är semester synonymt med bladvändande och för riktiga skriftnördar är det årliga litteraturjippot Hay Festival viktigare än julafton, nyår och midsommar kombinerat. Byn som står värd, Hay-on-Wye, har nu även belönats med sitt första boutiquehotell, kamperat i ett gammalt värdshus för droskresenärer med anor från tidigt 1800-tal. The Swan har snyggats till med allehanda modern trevnad – minibar, platt-tv, badkar med lejontassar – men den klassiska karaktären är intakt hela vägen från georgianska fönsterkarmar till de kullerstensbelagda stallarna. I köket lagar Jerry Adam walesiska läckerheter á la lammbräss med svart vitlök och rapphöna i sällskap med jordärtskocka och vildsvamp. Grunda dock med den praktfulla afternoon tea-brickan, ett delikat sällskap till romanen.
Church Street, Hay-on-Wye, Wales, swanathay.se

  Grandiost
Grandiost

Lews Castle
Historien bakom Lews Castle är brokig. Rik som ett troll på opiumhandel köpte baronetten Sir James Matheson i mitten av 1800-talet hela den skotska ön Isle of Lewis, den största i Yttre Hebriderna. Här ville herrn ha ett “hus på landet” och i processen avhystes 500 familjer för att få plats med bygget. Med åren blev användningen lite mer ärevördig, Lews Castle har bland annat agerat sjukhus och studentbostäder. För ett par år sedan återinvigdes slottet som museum med kafé och butik, och numer erbjuds även övernattning med självhushåll i grandiosa lägenheter på upp till tre rum. Gäster lämnas att rå om sig själva, men det finns alltid tillgång till concierge vars uppgift är att skräddarsy alla tänkbara önskemål. Modernt, men med en rejäl nypa blåblodiga förströelser.
Isle of Lewis, Skottland, naturalretreats.com

 Lyxigt lägerliv
Lyxigt lägerliv

Canopy & Stars
Det låter närmast orimligt, men någon timme söder om London väntar andäktiga campingläger vid frodiga skogar, simtursvänliga floder och sjöar med rikligt fiskebestånd. Canopy & Stars påstår sig vara Storbritanniens första riktiga glampingplats och under våren har man passat på att utöka de luxuösa tälten och stugorna runtom i Essex. För den som bokar prärieinspirerade Idaho Cabin utlovas ett stycke vilda västern mitt i den anglofila landsbygdsidyllen. Birdsong däremot är ett tält som trots sin nätta kolonilottsstorlek rymmer kök, matplats för sex personer och en egen badtunna under bar himmel. Önskas lägerlivet kryddas med lite civiliserade aktiviteter är det promenadavstånd till Michelinbeströdda Rubinio Kitchen, en välsorterad hantverksbutik och yogasal.
Chigborough Farm samt Forest Garden, Essex, England, canopyandstras.co.uk

Till Toppen