Brittisk ilska mot cypriotiskt våldtäktsfall

Den unga kvinnan, som på bilden syns lämna domstolen i Famagusta, riskerar uppemot ett års fängelse efter domen. Arkivbild.
Den unga kvinnan, som på bilden syns lämna domstolen i Famagusta, riskerar uppemot ett års fängelse efter domen. Arkivbild. Foto: Philippos Christou/AP/TT

Ett upprop som uppmanar britter att inte åka till Cypern har startat efter en uppmärksammad dom på ön. En ung brittisk kvinna påstås ha ljugit om en gruppvåldtäkt hon anmält och riskerar nu ett år i fängelse. Cyperns regering försvarar domen.

Under strecket
Julius Bengtsson/TT
Publicerad
Annons

Vad som började som ett våldtäktsfall i semesterorten Ayia Napa har under loppet av ett halvår blivit något som diskuteras på högsta politiska nivå. I centrum står en 19-årig kvinna som enligt en cypriotisk domstol gett felaktiga uppgifter om ett brott, en gruppvåldtäkt som hon anmälde i juli förra året.

Men enligt kvinnan har hon blivit förd bakom ljuset av det cypriotiska rättssystemet. Under förhör ska hon ha tvingats erkänna att våldtäkten inte ägt rum och även förmåtts dra tillbaka sin anmälan. De utpekade våldtäktsmännen, 12 män från Israel, har alla friats och släppts.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons