Brittisk ambassadör ber om svenskt engagemang

Den brittiske ambassadören i Sverige anser att det efter brexit-folkomröstningen är bättre att skynda långsamt för att kunna bygga en hållbar relation till EU. Han ber också svenska politiker, myndigheter och näringsliv om att de ska engagera sig.

Under strecket
TT
Publicerad

Brittiska ambassadören i Sverige, David Cairns och Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) på Swedbanks seminarium "After the referendum is this the end of the European project?" i Almedalen 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

– Jag vill att de ska engagera sig, att de klargör för oss hur de vill att vår relation ska utvecklas. Och för länder som Sverige – som har så mycket investeringar i Storbritannien – är det verkligen viktigt att företagen pekar på vad som är viktigt för att kunna lyckas i Storbritannien, Europa och världen. Konsultationer och engagemang är helt avgörande: stäng inte bara av och hoppas att det blir bättre, utan engagera er och se till att det blir bättre, säger ambassadör David Cairns till TT under Almedalsveckan i Visby.

Först i september kommer det att klargöras vem som ska efterträda David Cameron som premiärminister. Ännu är det mycket oklart när en faktisk begäran om utträde kan komma, och vilken slags relation London vill ha med Bryssel – och vad Bryssel i sin tur tycker om det. Det rör sig i vilket fall om år innan Storbritannien kan ha lämnat unionen.

Annons
Annons
Annons