Annons

Per Gudmundson:Britterna tar ett steg ut i det okända

Med 432 nej mot 202 ja led premiärminister Theresa Mays brexitförslag ett monumentalt nederlag på tisdagkvällen.
Med 432 nej mot 202 ja led premiärminister Theresa Mays brexitförslag ett monumentalt nederlag på tisdagkvällen. Foto: House of Commons / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad

En votering i det brittiska underhuset är ett spektakel i sig. Om talmannen inte lyckas nå klarhet via ledamöternas acklamation utlyser han ”Division!” varpå de folkvalda får resa sig ur sina bänkar och välja sida. Discessus, skulle vi säga på svenska. Röstning genom fysisk åtskillnad.

Korridorerna runtomkring töms på journalister och andra obehöriga. År 1771 upptäckte man nämligen att en främling – en man vid namn Thomas Hunt som inte var invald i parlamentet – hade registrerat en nejröst. Det visade sig att han hade deltagit flera gånger i tidigare omröstningar. Sedan dess ropar talmannen ”Clear the lobbies!” innan votering. I korridoren till vänster, oppositionens sida i parlamentet, samlas no-röstarna för räkning. På regeringssidan till höger går aye-röstarna. Varje röstomgång tar minst en kvart. Inte sällan håller man på långt in på natten.

Annons
Annons
Annons