Annons
X
Annons
X

Britter skyddade USA-intressen

Den förra brittiska regeringen begränsade en utredning om kriget i Irak för att skydda amerikanska intressen, skriver The Times.

Av AFP, TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Chilcot-utredningen tillsattes av den förre premiärministern Gordon Brown för att dra lärdom av kriget, men enligt dokument som släppts av Wikileaks hemsida framgår att en person i ledande befattning på brittiska UD gett löften till USA.

Vid ett möte med den amerikanska statssekreteraren Erin Tauscher, den dåvarande brittiske utrikesministern David Miliband och generaldirektören på försvarsdepartementet, Jon Day, sades att ”Storbritannien har vidtagit åtgärder för att skydda era intressen”.

Det läckta dokumentet skickades från amerikanska ambassaden i London i september förra året, tre månader innan Irakutredningen inleddes under ledning av John Chilcot.

Annons
X

I samband med utredningen uttryckte Chilcot frustration över han saknade tillgång till viktiga dokument när han intervjuade justitiekanslern Peter Goldsmith.

Goldsmith hade ändrat sig från att ha varit tveksam om krigets laglighet till att ge grönt ljus, och misstankar fanns om att omsvängningen kan ha varit ett resultat av påtryckningar från premiärminister Tony Blair och andra i regeringen.

USA stoppar militärens åtkomst till en del känslig diplomatpost efter den omfattande Wikileaksläckan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utrikesdepartementet har tillfälligt stängt av försvarshögkvarteret Pentagon från delar av korrespondensen. Därmed stoppas trenden av större informationsutbyte inom den amerikanska regeringen som inleddes efter 11 september-attackerna 2001.

  En tidigare 23-årig underrättelseanalytiker i Irak anklagas för att ha försett Wikileaks med dokumenten.

  Amerikanska och brittiska diplomater har befarat att Pakistans klyvbara material ska hamna i händerna på terrorister eller leda till förödande kärnvapenkrig med Indien, enligt de läckta Wikileaksdokumenten skriver The Guardian.

  Dokumenten varnar för att Pakistan snabbt bygger upp sitt lager av kärnvapen samtidigt som instabiliteten ökar i landet och det står på randen till ekonomisk katastrof.

  Av den läckta hemliga diplomatposten framgår de djupa spänningarna i en rad frågor mellan Washington och Islamabad.

  En ambassadör informerade Washington i skarpa ordalag om att inga pengar från USA kan stoppa den pakistanska armén från att stödja militanta islamister eller talibanupproret i Afghanistan.

  USA har dragit slutsatsen att pakistanska soldater har varit ansvariga för en rad utomrättsliga mord i Swatdalen och klanbältet, men har beslutat att inte kommentera det offentligt utan låta armén agera på egen hand.

  Pentagon har uppmanat sina diplomater att kartlägga flyktinglägren vid den afghanska gränsen för att få fram information om eventuella mål för flyganfall.

  Mindre grupper ur den amerikanska specialstyrka har opererat i hemlighet inne i Pakistans klanområden, med den pakistanska regeringens godkännande och ledande ministrar har privat uttryckt stöd för de amerikanska drönarattackerna.

  Wikileaks grundare Julian Assange sade på tisdagen att utrikesminister Hillary Clinton bör avgå om det visar sig att amerikanska diplomater beordrats ägna sig åt spioneri.

  Hon ”bör avgå om det visar sig att hon var ansvarig för att beordra amerikanska diplomatiska figurer att ägna sig åt spioneri i FN i strid med internationella överenskommelser som USA har skrivit under, sade Assange i en intervju med tidskriften Time, från okänd plats.

  I det läckta materialet framgår att Clinton bett diplomater att samla in kreditkortsnummer, inloggningsuppgifter, lösenord och biometriska uppgifter som fingeravtryck från diplomater och FN-chefen Ban Ki-Moon.

  Ecuadors vice utrikesminister Kintto Lucas erbjöd Wikileaks-grundaren Julian Assange fristad i landet, utan villkor eller förbehåll. Men på tisdagen backade man från idén och president Rafael Correa anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med släppandet av de amerikanska dokumenten.

  Correa diskuterade inte försvarsdepartementets tidigare uttalande men sade att ”inget formell erbjudande utfärdats”.

  Ecuador med sitt vänsterstyre är ett av flera länder i Latinamerika som ofta har varit kritiskt till den amerikanska politiken i regionen.

  Wikileaks: Läs SvD:s artiklar

  Läs även

  Foto: SKÄRMDUMP, WIKILEAKS.ORG

  Wikileaks avslöjar militären

  Över 75 000 hemliga underrättelsedokument från USA:s krig i Afghanistan publicerades på sajten Wikileaks i juli. Bland annat framkom att fler civila dödats än som var känt. Pentagon svarade dels med att säga att dokumenten inte avslöjade något väsentligt som inte redan var känt och dels med att anklaga Wikileaks för att äventyra amerikanska soldaters säkerhet.

  Washington TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
  Foto: SKÄRMDUMP, WIKILEAKS.ORG Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X