Annons
X
Annons
X

Britt och japan delar på Nobelpriset

Nobelveckan har nu inletts. Först ut är priset i medicin/fysiologi som går till britten John Gurdon och japanen Shinya Yamanaka. De två belönas för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens.

[object Object]
Priset i medicin/fysiologi går till japanen Shinya Yamanaka och britten John Gurdon. Foto: REUTERS OCH WIKIPEDIA

SvD:s Inger Atterstam är på plats på Karolinska institutet och är inte förvånad över beskedet att John B. Gurdon och Shinya Yamanaka vann i år, det var ett utfall som hon hade valt ut i
sitt förhandstips.

Nobelkommittén skriver i sin motivering att de två forskarnas banbrytande upptäckter helt har förändrat vår syn på cellers utveckling och specialisering i organismen. De två forskarna belönas för att de upptäckt att mogna specialiserade celler kan omprogrammeras till omogna celler, som i sin tur kan utvecklas till kroppens alla vävnader.

– Det var ett väldigt väntat pris men det kan bli omdiskuterat – man har talat om att det kan finnas risker med detta, säger Inger Atterstam.

Annons
X

Läs mer om vilka riskerna är och varför priset kan få kritik.

John Gurdon gjorde sin upptäckt 1962. Han fann då att cellers specialisering inte är oåterkallelig. I ett klassiskt experiment ersatte han cellkärnan i en grodas äggcell med cellkärnan från en mogen cell som hämtats från ett grodyngel. Den modifierade äggcellen kunde ändå utvecklas till ett grodyngel. Med andra ord hade det första grodynglet klonats.

Över 40 år senare, 2006, upptäckte Shinya Yamanaka hur en intakt specialiserad cell från en mus kunde återföras till att bli en omogen stamcell. Han visade hur man kunde omprogrammera mogna celler till att bli så kallade pluripotenta stamceller, det vill säga omogna celler som kan utvecklas till alla slags celler i kroppen.

John Gurdon är född 1933 i Dippenhall i Storbritannien. Han fick sin doktorsgrad 1960 vid universitetet i Oxford och har sedan 1972 varit knuten till universitetet i Cambridge.

– Åh herregud, utropar kvinnan som svarar i John Gurdons telefon när hon får veta att det precis blivit känt att han får Nobelpriset.

Gurdon sitter i ett möte, men kvinnan är säker på att hans kollegor i detta nu rusar dit för att meddela den goda nyheten.

Shinya Yamanaka är född 1962 i Osaka i Japan. Han avlade läkarexamen 1987 vid universitetet i Kobe innan han gick över till grundforskning. Han doktorerade 1993 i Osaka och är i dag professor vid Kyoto-universitetet.

I ett pressmeddelande på sin hemsida konstaterar Kyotos universitet, Yamanakas arbetsplats, bara mycket kort och koncist att han vunnit Nobelpriset.

Nobelkommitténs sekreterare Göran K Hansson fick tag på de båda pristagarna tidigare i dag. Yamanaka var då hemma hos sin familj och Gurdon i full sysselsättning i sitt laboratorium.

– Båda pristagarna var lika glada och de ser fram emot att komma till Stockholm när jag pratade med dem i morse, säger Göran K Hansson.

Fram till förra året hade 199 personer tilldelats nobelpriset i fysiologi eller medicin, varav tio var kvinnor. Medelåldern på pristagarna har varit 57 år, den yngste var pristagaren Frederick G. Banting som 32 år gammal fick priset 1923 för sin upptäckt av insulin.

TESTA DIG SJÄLV:
Quiz – vad vet du om Nobelpriset?

GRAFIK:
Här är förra årets pristagare

SÅ GICK DET I FJOL:
Medicinpriset för immunforskning

Viktiga klockslag under Nobelveckan:

Måndag klockan 11.30: Fysiologi och medicin. Plats: Karolinska institutet.

Tisdag klockan 11.45: Fysik. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.

Onsdag klockan 11.45: Kemi. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.

Torsdag klockan 13.00: Litteratur. Plats: Svenska akademin.

Fredag klockan 11.00: Fredspriset, Plats: Oslo.

Måndag 15 oktober klockan 13.00: Ekonomipriset. Plats: Kungliga Vetenskapsakademin.

Grafik: De prisades i fjol

Uppdatera dig:
Läs om varför just dessa belönades med Nobelpriset 2011.
**

Testa – vad kan du om Nobelpriset? quiz.svd.se Här är 2011 års pristagare svd.se

TT

Annons
Annons
X

Priset i medicin/fysiologi går till japanen Shinya Yamanaka och britten John Gurdon.

Foto: REUTERS OCH WIKIPEDIA Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X