Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Jenny Nordberg: Brister inom FN inget bekymmer för Sverige

NEW YORK En av FN:s biträdande generalsekreterare gav upp i veckan. I sex år kämpade han med att arbeta i en byråkrati så oöverskådlig och obegriplig att den är ”helt oförmögen att åstadkomma resultat”. Han beskrev det själv i en artikel som var både ett avskedsbrev och desperat rop på hjälp till omvärlden. ”Systemet är ett svart hål där en oräknelig mängd skattepengar och ambitioner försvinner, utan att någonsin synas till igen” skriver han.

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Anthony Banbury, som var chef för FN:s fältoperationer, målar upp ett katastrofläge från insidan: helt inkompetenta personer driver stora projekt, utan att någonsin kunna avskedas. De blir istället befordrade. Dysfunktionella och långdragna fredsbevarande ”missioner” åstadkommer varken fred eller demokrati, utan gör ofta mer skada än nytta. Och FN-soldater misshandlar och våldtar barn, utan att det blir några efterverkningar.

Istället gör det politiska och intriganta FN-systemet – där alla skyddar sina egna välbetalda jobb till varje pris – sitt bästa för att sopa undan brott och korruption. De som avslöjar missförhållanden, som svensken Anders Kompass, jagas och straffas och blir utfrysta.

De som avslöjar missförhållanden jagas och straffas och blir utfrysta

Annons
X

Från svenskt håll däremot, syns inga sura miner. Att FN är handlingsförlamat i en tid av inbördeskrig i Mellanöstern, stora terrorangrepp i Europa av en galen sekt, och de största folkvandringarna sedan andra världskriget, är inte så noga. Den enda och alltöverskuggande prioriteringen på svenska UD sedan ett drygt år tillbaka är fortsatt tydlig – att knipa en tillfällig plats i FN:s Säkerhetsråd.

Att en sådan plats innebär föga makt eller ens inflytande är inte så noga heller. Officiellt erbjuder sig Sverige att bidra med jämställdhetsperspektiv och lite annat smått och gott, men att döma av kampanjens frenesi och tondövhet tycks framför allt medarbetarnas möjligheter till selfies på Manhattan stå i fokus. Det lär bli gott om tillfällen – halva Arvfurstens Palats får nämligen omlokaliseras till New York isåfall.

Det kan förefalla vara en märklig prioritering av både utrikespolitik och inrikespolitik och statliga medel de närmaste åren för svensk del. Men först måste hursomhelst tillräckligt många länder övertalas att rösta på Sverige, i vad som av andra länder beskrivs som en smutsig kampanj. Sverige följer dock alltid reglerna och gör aldrig något smutsigt. Förstås.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sverige följer reglerna och gör aldrig något smutsigt. Förstås.

  Ett av de mest kritiserade och problematiska FN-organen är UNDP, som Sverige självklart är en av de största givarna till. Dess chef Helen Clark besökte Stockholm i slutet av 2014 för att ge lite tips om hur regeringen skulle lyckas med kampanjen. I ett hemligstämplat dokument som UD inte ville lämna ut – men vars innehåll ändå hittade fram till mig – talar hon om ”alliansbildningar” med tre av de länder som får allra mest svenskt bistånd: Tanzania, Etiopien och Rwanda. Arabvärlden kan också lämpa sig för lite röstfiske: Reaktionerna på Sveriges erkännande av Palestina var ”mycket positiva.” Utöver det gäller det att bjuda in utländska dignitärer i rasande takt, rådde hon.

  Som tack för den coachingen fick Helen Clark 15 miljoner extra från Sveriges biståndsbudget, rakt in i UNDP:s kassa. Sedan dess har svenska ministrar svischat runt och besökt allt från små ö-atoller till länder som aldrig annars skulle ägnas någon större uppmärksamhet. Och Stockholm har fått stå värd för bjudresor från utlandet.

  En stilistiskt säker svensk diplomat sammanfattade Helen Clarks besök sålunda:

  “Det svenska mottagandet blev på hög nivå med vajande FN-fanor utanför Arvfurstens palats och i Rosenbad… Innan Clark lämnade landet förmedlade hon stor tillfredsställelse med besöket: samtalen hade förts på hög intellektuell nivå, signalen som ett litet tillägg till årsbidraget gett var oerhört uppskattad och den gemensamma tron på idén om multilaterala lösningar var inspirerande.”

  Hoppet om att få flytta den föredömligt jämställda familjen till en femrummare på Park Avenue är det sista som lämnar en UD-medarbetare.

  Annons

  Utrikesminister Margot Wallström (S).

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X