Annons

Brister i skyddsnät för spelande

Många svenskar vill pausa sitt spelande online. Men det finns problem med det nya systemet. Arkivbild
Många svenskar vill pausa sitt spelande online. Men det finns problem med det nya systemet. Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/TT

På en dryg vecka har 10 000 svenskar stängt av sig själva från att spela om pengar på nätet. Men det nya registret dras med flera problem.

– Kunder har kunnat spela hos vissa spelbolag, trots att de stängt av sig, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen.

Under strecket
Marcus Alexandersson / TT
Publicerad

Den nya spellagen som infördes vid årsskiftet var också startskottet för Spelpaus.se, en tjänst från myndigheten Spelinspektionen där privatpersoner själva kan pausa sitt spelande under en bestämd tid. En registrering där ska innebära att det inte går att spela online hos några av de bolag som har licens hos myndigheten. I verkligheten har det varit annorlunda, rapporterar nyhetssajten Breakit som granskat systemet. Ett flertal bolag har valt att bortse från registret, rapporterar Breakit vars reportrar fått spela på sajterna trots att de anmält sig till Spelpaus.se.

– Vi har sett att vissa av bolagen inte "ställer frågor" till oss i systemet. Exakt vad det beror på vet vi inte, men vi har skickat skrivelser till de berörda bolagen, säger Anders Sims.

Annons
Annons
Annons