Annons

Bristande omvärldsanalys

Det är svårt att avgöra vad som är mest pinsamt att se. Att generaldirektören för FRA, i brist på politiskt eldunderstöd, går till pressen för att motivera sin egen myndighets utvidgning, eller att han begår politiskt och medialt självmord genom att påstå att en av hans åsiktsmotståndare begått ”yttrandefrihetsbrott”.

Under strecket
Publicerad

I samma stund som FRA klagade hos justitiekanslern på att bloggaren Henrik Alexandersson publicerat hemligstämplade dokument kom reaktionen. Alexandersson, som är gammal nyliberal politisk aktivist och ordförande i Frihetsfronten, var så klart klipsk nog att göra det bästa av anmälan. För honom innebar den medial jackpot.

Och det är på internet det händer. Dokumenten – decenniegamla sådana som näppeligen utgör någon omedelbar fara för rikets säkerhet – kopieras och publiceras nu på mängder av platser. På måndagkvällen, när Alexandersson anlände till Arlanda från Bryssel, direktsändes (!) hans inträde i ankomsthallen, i händelse att polis skulle ingripa (ett rykte som Alexandersson spritt själv). Ankomsten går att se både på Bambuser och på YouTube. Igår fortsatte bloggosfären driva frågan: staten försöker tysta ­meningsmotståndare.

Annons
Annons
Annons