Annons
X
Annons
X

Bristande beredskap får kritik i flera läger

En kör av upprörda försvarspolitiker kräver svar: Varför stod svenskt jaktflyg på marken när Ryssland övade anfall mot Sverige? Försvarsmakten vill inte medge något fel utan försöker förringa hela incidenten.

(uppdaterad)

TV: MIKAEL HOLMSTRÖMS INTERVJU MED FÖRSVARSMAKTEN OVAN

Försvarsmaktens högkvarter hade i går rullat ut röda mattan för Finlands försvarschef. Samtidigt höll den svenske insatschefen generallöjtnant Anders Silwer presskonferens om SvD:s avslöjande som gett eko även utanför landets gränser. Silwer ansåg att det var ett helt korrekt beslut att inte ha något svenskt jaktflyg i beredskap när den ryska flygövningen mot svenska mål skedde.

– Om jag skulle gå tillbaks och göra samma analys är det inte säkert att vi höjt beredskapen, även om vi vetat exakt hur ryssarna skulle flyga, säger Anders Silwer till SvD.

Han svarar också SvD att varken ekonomi eller brist på personal hindrar försvaret att höja incidentberedskapen. På presskonferensen påstod Silwer dessutom att svensk jakt i luften den aktuella natten inte hade tillfört så mycket extra information eftersom flygplan har transpondrar. Det är en utrustning i flygplanet som talar om planets identitet för radarstationer på marken. Men den versionen motsägs av SvD:s källor:

Annons
X

– Det är klart att ryssarna inte flyger med transpondrarna påslagna, då blir ju övningen meningslös. Även Sverige stänger ibland av transpondrarna på våra militärplan när vi övar för att inte avslöja för mycket, säger en SvD-källa med insyn i beredskapen.

På politisk nivå är försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) så upprörd att han idag tar upp frågan i utskottet.

– Det är allvarligt att svensk insatsberedskap inte fungerar. Den ska fungera alla dagar året runt, dygnet runt. Jag tycker inte att det finns en förklaring som jag är beredd att köpa, säger Peter Hultqvist som anser att det är oroande att Ryssland övar mot svenska mål.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är aktivitet som för tankarna till kalla kriget. Nu vill jag inte säga att vi är i samma situation som då, men det är absolut inte bra.

  Försvarsminister Karin Enström (M) säger att den ryska övningen: ”är en del i ett utökat och förändrat övningsmönster som vi har sett under senare tid. Det här känner vi till och det här följer vi noga”.

  Tycker du att det är upprörande med den här typen av övningar från ryskt håll?

  – Vi ska komma ihåg att det svenska luftrummet inte har kränkts. Men det är klart att vi uppmärksammar och lägger till det här i bedömningen av utvecklingen av den ryska förmågan och det ryska uppträdandet, svarar Karin Enström.

  Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, menar att det är skrämmande att Ryssland utför den här typen av uppdrag och att Sverige ska reagera:

  – Sverige bör upplysa att det här är något vi ser med djupt ogillande på. Det här är en annan och ny verklighet som vi nu möter, säger Allan Widman som vill ha incidentberedskap 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan:

  – Så var det förr i tiden och jag utgår från att regeringen nu finner skäl att ompröva detta, säger Widman som anser att Sverige bör gå med i Nato.

  Peter Rådberg (MP) säger att det förvånar honom ”oerhört mycket” att Sverige inte förmådde svara på övningen.

  – Jag ser väldigt allvarligt på att Sverige inte kan gå upp i en sådan här situation för det tycker jag att man ska göra. Det är den uppgiften försvarsmakten har, säger Peter Rådberg.

  Kristdemokraternas Mikael Oscarsson, ledamot i försvarsutskottet och försvarsberedningen:

  – Man får vara tacksam att det inte det var allvar och att Nato hade flygplan i beredskap – när vi bevisligen inte hade det. Man kan ju tänka sig vad som skulle hända om det i stället varit ett passagerarplan som kapats av terrorister på väg att krascha i Rosenbad, säger Mikael Oscarsson.

  – Det är dags att vi tar bort skygglapparna när det gäller Rysslands försvar. Vi kan inte låtsas som att det inte påverkar Sverige och vårt närområde.

  Torbjörn Björlund (V), ledamot i försvarsutskottet, vill däremot tona ner händelsen.

  – Att Ryssland övar är inte så ovanligt, även Nato övar runt Östersjön. Jag tror att man ska ha is i magen och en nykter syn när det gäller ryssarna, säger Björlund som menar att den svenska beredskapen överlag är undermålig.

  Johan Tunberger, försvarsanalytiker med många år vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) bakom sig, är övertygad om att Ryssland var medvetet om bristerna i den svenska beredskapen under påskhelgen.

  – Det allvarligaste är att den militära och politiska ledningen väljer att tysta ner övningarna och den militära verksamheten i närområdet, menar Johan Tunberger.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se Så här övade Ryssland anfall mot Sverige svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X