Annons
X
Annons
X

Brist på studentbostäder urholkar konkurrenskraften

Något måste göras snabbt för att öka tillgången på studentbostäder. Bristen är akut och riskerar att urholka Sveriges konkurrenskraft, varnar Chris Österlund, vd för Stockholms studentbostäder, som efterlyser statliga subventioner. Det säger bostadsminister Stefan Attefall bestämt nej till.

Foto: DAN HANSSON

Rekordmånga studenter har antagits till Stockholms universitet i höst. Samtidigt är bristen på studentbostäder ännu större än tidigare. Situationen är likartad på samtliga större studentorter. En tuff tid väntar de nya studenterna.

– Det krävs två års väntetid för att komma ifråga för en lägenhet eller ett rum hos oss. Det betyder att de som blivit antagna i sommar aldrig kan komma ifråga, säger Chris Österlund, vd för SSSB, Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

Problemet är inte nytt, tvärtom. Enligt en kartläggning från studentbostadsföretagen behövs det ett tillskott på 20 000 studentbostäder i hela landet. I Stockholmsregionen beräknas behovet till 7 000 bostäder, men tillflödet är minimalt. Hittills i år är det klart med 60 nya studentbostäder.

Annons
X

• LÄS MER:
”Matlådan fattig students räddning”

Problemet ökar för varje nytt läsår.

– Situationen blir sakta men säkert värre. Nu måste det göras något snabbt. Läget är akut, säger Chris Österlund.

Hon lägger en stor del av ansvaret på regeringen och anser att det är nödvändigt att återinföra statliga subventioner för nyproduktionen av studentbostäder. Regeringen kan också lätta på regelverket, som driver upp kostnaderna.

• LÄS OCKSÅ:
”Föräldrar löser bostadsbristen”

– Idag byggs det i princip inget nytt. Nybyggnationen upphörde i och med att bidragssystemet togs bort i mitten förra decenniet, säger Chris Östlund.

I bostadsbristens spår väntar ökad brist på högutbildad arbetskraft och det undergräver Sveriges konkurrenskraft, varnar hon.

– Kan studenterna inte erbjudas något boende kommer de att söka sig någon annan stans, kanske utomlands. Det råder redan brist på högutbildade och problemet kommer att bli ännu allvarligare.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) håller med om hotbilden.

– På lång sikt finns det helt klart en risk att rekryteringen av arbetskraft påverkas. Det är självklart allvarligt, säger han till SvD Näringsliv.

På kort sikt kan ett osäkert boende också leda till sämre studieresultat, påpekar Stefan Attefall som försäkrar att frågan om studentbostäder är högt prioriterad.

• LÄS MER:
”Allt värre bostadsbrist hotar tillväxten”

– Vi jobbar för högtryck med det här. Men det handlar om ett problem som har byggts upp under 20-30 år. Då är det inte lätt att som bostadsminister lösa det på en kafferast.

Stefan Attefall räknar upp raden av insatser som är på gång, bland annat kommer andrahandsuthyrningen att underlättas från nästa årsskifte, mer ska göras för att förenkla regelverket och få inblandade aktörer att samverka bättre. Men något statligt stöd för nyproduktionen blir det inte.

– Risken är att man bara ger subventioner till de som ändå hade tänkt bygga. Jag lägger hellre energin på att förenkla regelverken så att det blir billigare att bygga. Där ligger mitt fokus, säger Stefan Attefall.

Bostadsbristen i Stockholm, både generellt och när det gäller studentbostäder, är ett av regionens största problem, enligt Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

– Det riskerar att bli ett allvarligt tillväxthinder. Till viss del är det så redan, säger hon.

Nu krävs det ”en hel palett av åtgärder”, anser Maria Rankka, som bland annat vill se en friare hyressättning.

– Jag är skeptisk till statliga subventioner. Men i det här läget tror jag att man måste vara pragmatisk, säger Maria Rankka.

• LÄS OCKSÅ:
”Kan inte locka folk till Stockholm längre”

Annons
Annons
X
Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X