Annons
X
Annons
X

”Brist på proportioner i drev mot Wallström”

Det saknas proportioner när nu drevet går mot utrikesministerns bostad. Det blir tydligt också när man jämför med att exempelvis delar av Hagaparken spärrats av för att kronprinsessan vill ha Haga slott som bostad, skriver debattören Harald Kjellin.

(uppdaterad)
Wallströms lägenhetsaffär
[object Object]
Margot Wallström Foto: Daniella Backlund

DEBATT | WALLSTRÖMS LÄGENHET

En utrikesminister som bor långt utanför Stockholm måste ha en bostad i Stockholm för att kunna fungera som utrikesminister. Hon får därför hyra en tillfällig bostad i innerstan av den organisation som stöder hennes parti. Hon får ingen besittningsrätt till lägenheten vilket betyder att hon inte kan tjäna pengar på att sälja den eller hyra ut den i andra hand. Hon hyr den till normalpris. Allt detta förefaller normalt i de flesta länder men inte i Sverige. Man blir därför förvånad över att det politiskt korrekta drevet får så mycket utrymme i denna sak att landets statsminister anser sig nödgad att framträda i medier och tillrättavisa utrikesministern.

I den övriga västvärlden utanför vår politiskt korrekta svenska ankdamm anses det naturligt att folkvalda representanter, som har fått en viktig tillfällig uppgift för Sveriges regering, får någon slags tjänstebostad eller motsvarande under den tid som tjänstgöringen motsvarar. I vissa länder är denna tjänstebostad väl tilltagen som till exempel när det gäller vita huset i USA. I det svenska exemplet var det bara en vanlig lägenhet.

Det som förvånar allra mest är att det saknas proportioner i drevets indignation vilket blir tydligt om man tittar på andra fall där det politiska korrekta drevet saknas. Ta exempelvis när en del av stockholmarnas Hagapark spärras av och görs otillgänglig för att kronprinsessan vill ha Haga slott som bostad. Eller när motsvarande sker när någon av kungens ingifta svärsöner eller svärdöttrar behöver en bostad. Då är det tyst. Detta förefaller helt ok trots att bostäderna i fråga ligger i en helt annorlunda prisklass. Det är skillnad mellan slott och koja.

Annons
X

**Så vad anser det politiskt **korrekta drevet? Varför är det moraliskt rätt att Daniel Westling blir slottsherre i ett område som togs ifrån stockholmarna eller hur kan prinsessan Madeleine eller prins Carl Philip erbjudas bostäder som har en skyhögt högre standard än utrikesministerns tillfälliga bostad. Är det verkligen så att en utrikesminister inte får tacka ja till någon som helst hjälp för att under en begränsad tid kunna vara utrikesminister samtidigt som svenska folkets egendomar utan kommentar kan delas ut godtyckligt.

Hela historien illustrerar bristen på proportioner i drevet. Jag är inte socialdemokrat men jag känner en djup respekt för Margot Wallströms arbetsinsatser och lider över vad hon tvingas utstå i en kultur på deken.

Harald Kjellin

professor i systemvetenskap, Stockholms Universitet

Vad tycker du? Gå gärna in på vår sida på Facebook, där du kan diskutera artikeln!

Annons
Annons
X

Margot Wallström

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X