Annons

Erik Bergin:Brist på politisk hederlighet när ersättaren ska utses

Ruth Bader Ginsburg är död.
Ruth Bader Ginsburg är död. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Senatens ledare, republikanen Mitch McConnell, lovar att snabbt rösta igenom en efterträdare till Ruth Bader Ginsburg om president Trump nominerar en. Det var inte så McConnell agerade förra gången en domare dog. Domarstriden kastas nu rakt in i valrörelsen.

Under strecket
Publicerad

Ginsburg hyllas av anhängare utanför Högsta domstolen i Washington efter dödsbeskedet.

Foto: Alex Brandon/AP

Senatens republikanska majoritetsledare, Mitch McConnell.

Foto: Susan Walsh/AP

Kongressen i Washington, med senaten och representanthuset, tillhör de institutioner med lägst anseende i USA, enligt åratal av opinionsmätningar. Låg effektivitet, frånvaro av kompromissvilja, ständiga låsningar och två partier som just nu, för att ta ett exempel, inte ens ser ut att bry sig om det faktum att staten står utan budget inom några veckor. Konstitutionen ger kongressen rollen som övervakningsorgan av den exekutiva makten, presidenten, men inte heller det jobbet ser ut att bli taget på allvar i det hyperpolariserade politiska klimat där ett bakslag för motståndaren ses som en framgång.

Eller ta ett annat exempel, domare till Högsta domstolen, Supreme Court, som väljs på livstid. Det är senatens roll att rösta när en ny domare ska tillsättas. Den som styr den processen är majoritetsledaren, republikanen Mitch McConnell, en av Washingtons slugaste, mäktigaste och mest drivna politiker.

Annons
Annons
Annons