Brist på näring i svensk brödsäd

Svenskt vete är inte lika näringsrikt som förr. Forskare varnar för att innehållet av järn och andra mineraler inte längre täcker människors behov. Utarmningen av svensk åkerjord anses ha gått så långt att skördarna riskerar att minska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vid analyser av långtidsförsök med höstvete som sträcker sig tillbaka till 1960-talet har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, upptäckt ett kraftigt minskat innehåll av järn, koppar, zink och krom i åkerjorden.
Försörjningen av järn och koppar, men även zink och mangan, bedöms nu i många jordar vara otillräcklig för växtens behov och kan leda till minskade skördar.

– Vi ser inga skördeökningar längre och det här är nästan genomgående på många åkrar. För att lyckas bibehålla dagens höga produktion och samtidigt förse konsumenterna med näringsrika livsmedel behöver vi berika jorden med de mineraler som lakats ur, säger Holger Kirchman, professor vid SLU.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons