Brist på mirakelkurer i svensk krisindustri

För bara något decennium var Sverige världsledande. I dag blir den blågula läkemedelsindustrin alltmer marginaliserad. Nu satsar regeringen miljarder för att lyfta forskningen på området – men de stora läkemedelsjättarna går åt motsatt håll, och lägger ner forskning både i Sverige och internationellt.

Under strecket
Publicerad
Astra Zenecas storsäljare, kolesterolsänkaren Crestor.

Astra Zenecas storsäljare, kolesterolsänkaren Crestor.

Foto: ASTRA ZENECA
Annons

Om tio dagar, den 1 oktober, tillträder fransmannen Pascal Soriot som vd för Astra Zeneca. Han tar över ett bolag i kris. I Södertälje förbereder sig just nu de sista forskarna sig för att lämna lokalerna. Tre fjärdedelar av den unika spetskompetensen har redan försvunnit från staden, många av dem också från landet. Utrustningen har packats ner och städats bort, och någon lösning för hur den avancerade forskningsmiljön ska leva vidare finns ännu inte.

–Det är väldigt påtagligt när man går runt här i forskningslokalerna hur tomt det är. Både kompetens och utrustning flyttar utomlands. Det är otroligt viktigt för Sverige att vi hittar en lösning snart så att inte allt försvinner utomlands, säger Sofia Johannesson, ordförande för Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Södertälje.

Annons
Annons
Annons