Annons

Brist på it-kompetens hotar 30000 nya jobb

Stockholmsregionens it-näring har varit en garant för hög sysselsättning i tider av såväl hög- som lågkonjunktur och 20 000 personer kan anställas bara de närmaste tre åren. Men det förutsätter satsningar från såväl politik som näringsliv och de akademiska institutionerna. Det skriver Ulla Hamilton, Stockholms stads företagar- och arbetsmarknadsborgarråd, Chris Heister, Landshövding i Stockholms län, och Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen, som presenterar en helt ny kartläggning över kompetensbristen för it-näringen.

Publicerad

Huvudstadsregionen skapar en tredjedel av Sveriges ekonomiska tillväxt och regionens funktion som hela Sveriges ekonomiska centrum och tillväxtmotor befästs allt mer. Stockholm stod förra året för över 30 procent av nyföretagandet och nästan en fjärdedel av landets totala arbetsmarknad. Men alarmerande problem med att möta den redan stora och växande efterfrågan på kvalificerad arbetskraft till den för huvudstadsregionen så viktiga it-näringen hotar nu den utvecklingen. Det framgår av IT&Telekomföretagens första genomgripande kartläggning över kompetensbristen som på måndagen presenteras vid ett seminarium arrangerat av Stockholm IT Region – ett samarbetsprojekt mellan näringslivet och det offentliga inom it-området.

Kartläggningen visar att minst 30 000 personer skulle kunna anställas de närmaste tre åren i Sverige. Utifrån att mer än 60 procent av jobben finns i Stockholm bör 20 000 nyanställningar ske i regionen. Kartläggningen, som bygger på både djupintervjuer och kvantitativa undersökningar med it-företag, visar på ett starkt eller mycket starkt behov av att under de tre kommande åren rekrytera personer med all sorts it-kompetens. Med mycket starkt behov avses behov av att anställa minst 10 procent fler personer ur en viss kategori per år.

Annons
Annons
Annons