Annons
X
Annons
X

Brist på D-vitamin kan öka risk att få ms

Stora delar av Sveriges befolkning har sannolikt brist på solskensvitaminet D-vitamin. Detta kan ha allvarliga konsekvenser för folkhälsan, med ökad risk för ms, diabetes och tarmcancer. Det är dags för Livsmedelsverket att agera, skriver forskarna Jonatan Salzer och Peter Sundström.

Solljus krävs för att huden ska bilda D-vitamin. Men enligt en studie är solljuset i Sverige helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute, skriver artikelförfattarna.
Solljus krävs för att huden ska bilda D-vitamin. Men enligt en studie är solljuset i Sverige helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute, skriver artikelförfattarna. Foto: MATS ANDERSSON/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | KOSTTILLSKOTT

Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer.
Jonatan Salzer och Peter Sundström

Imorgon publiceras en biobankstudie från Umeå universitet där blodprover från gravida kvinnor analyserats. I denna studie kan vi se att risken för multipel skleros (ms), en allvarlig neurologisk sjukdom, minskar markant hos de med höga nivåer av D-vitamin i blodet. Sedan tidigare finns en liknande studie från USA på män som visar på samma sak, samt ytterligare en som visar att kvinnor som tagit tillskott av D-vitamin har en minskad risk för ms. Förutom att skydda mot ms verkar även D-vitamin enligt stora och välgjorda studier skydda mot barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer. Detta utöver den välkända kopplingen mellan D-vitamin och skelettet.

Det är nu länge sedan engelska sjukan härjade. Detta bristtillstånd, där skelettet inte förkalkas utan blir mjukt och deformerat, beror på extremt låga D-vitaminnivåer. Så låga nivåer ses i princip inte i dag, delvis på grund av att vi rekommenderas ge våra små barn D-vitamintillskott i låg dos, samt att en del livsmedel (till exempel mjölk och margarin) berikas med små mängder D-vitamin.

Annons
X

Det gränsvärde i blodet som Livsmedelsverket anger må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna ovan.

I stället för de 50 nano-mol per liter som nu rekommenderas, visar flera studier att minst 75 nano-mol per liter krävs för att uppnå önskad skyddseffekt. Det verkar även som att nivåerna behöver hållas höga under hela livet. För att nå upp till denna högre nivå krävs det motsvarande 25 vanliga D-droppar per dag till hela svenska befolkningen, under hela livet. Detta är visserligen fem gånger så mycket som barn tar i dag, men ändå helt ofarligt för alla över ett års ålder enligt de flesta bedömare. I Finland har man nyligen tagit ett första lovande steg, och rekommenderar D-vitamintillskott upp till 18 års ålder. Dosen är dock fortfarande alldeles för låg och förmodligen krävs som sagt tillskott även till vuxna.

I studien om D-vitamin och ms som publiceras på tisdagen verkade det även som att nivåerna av D-vitamin sjunkit gradvis i befolkningen under de senaste decennierna. Detta sannolikt på grund av att vi spenderar allt mindre tid utomhus, samt skyddar oss mot solen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Solen utgör här ett tveeggat svärd – dels krävs solljus för att huden ska bilda D-vitamin, dels ökar solljuset risken för hudcancer. Det är hudcancerrisken som lett till att vi rekommenderas undvika solen, vilket sannolikt är klokt, men detta får konsekvenser för D-vitaminnivåerna. Sverige ligger nämligen så långt norrut att det under stora delar av året inte bildas något D-vitamin alls i huden. Enligt en studie är solljuset helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute. Den gamla ”sanningen” att en kvart i solen med bara armar och bart ansikte räcker för dagsbehovet av D-vitamin stämmer alltså knappast under större delen av året i Sverige, och definitivt inte om dagsbehovet är större än vad man tidigare ansett. För att vi inte ska få allvarlig brist är därför kosten extra viktig för oss i Norden, men dagens tillskotts- och berikningsnivåer räcker inte.

  ”Bevisgraden” i ovanstående studier räcker dock inte. För att slutgiltigt visa att D-vitamintillskott kan minska risken för ms, barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer, samt att höga nivåer inte är farliga (vilket en del är oroliga för), behövs studier speciellt konstruerade för det ändamålet. Sådana finns tyvärr inte i dag.

  En sådan studie skulle kräva mer än hundra tusen deltagare och lång uppföljningstid. Man skulle få slumpa hälften till D-vitamintillskott och hälften till verkningslös placebo, och utvärdera effekter på hälsan 10–20 år senare. Det säger sig självt att denna typ av stora studier inte kan genomföras av en enskild forskargrupp. Det skulle krävas en organisation med god ekonomi, säkrad för flera årtionden framöver, med god logistisk kapacitet för att distribuera enkäter, piller, ta blodprover och utvärdera sjukdomsförekomst.

  Om inte Staten, förslagsvis i form av Livsmedelsverket, tar detta problem på allvar så kommer det fortsätta att årligen insjukna uppskattningsvis 200 fall av ms, 500 fall av barndiabetes och kanske så många som 700 fall av tjock- och ändtarmscancer i Sverige i onödan. Stämmer forskningen är det nämligen så många sjukdomsfall som varje år skulle kunna förhindras med D-vitamintillskott.

  Som läkare, forskare och småbarnsföräldrar ställs vi dagligen inför detta: Hur många droppar ska mitt barn få idag? Ska jag göra det jag blivit tillsagd, eller det jag tror är rätt? Vi, och resten av Sveriges befolkning, behöver hjälp med att reda ut om D-dropparna är för få, om vi ska fortsätta droppa när barnen blivit äldre, och om vi ska ta fram en sked till oss själva också där vid frukostbordet.

  JONATAN SALZER

  läkare och forskare

  PETER SUNDSTRÖM

  läkare och forskare

  Norrlands universitets- sjukhus och Umeå universitet

  Annons
  Annons
  X

  Solljus krävs för att huden ska bilda D-vitamin. Men enligt en studie är solljuset i Sverige helt verkningslöst mellan oktober och mars från Stockholm och norrut, hur länge man än är ute, skriver artikelförfattarna.

  Foto: MATS ANDERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X