Annons

Bris: Öka stöd till barn vid förälders död

Barn och vuxna uttrycker sorg på samma sätt, men för barn finns sorgen ­ofta där längre, skriver Kattis Ahlström och Sofia Grönkvist, Bris.
Barn och vuxna uttrycker sorg på samma sätt, men för barn finns sorgen ­ofta där längre, skriver Kattis Ahlström och Sofia Grönkvist, Bris. Foto: Thron Ullberg, Peter Knutson

Precis som för vuxna ser barns sorg olika ut. Om en förälder dessutom tar sitt liv kan sorgen vara än mer svår att hantera både för den kvarlevande föräldern och för barnet. Men fortfarande saknas nationella riktlinjer för det stöd dessa barn har rätt till, skriver Kattis Ahlström och Sofia Grönkvist, Bris.

Under strecket
Publicerad

Varje år förlorar runt 600–650 barn en förälder plötsligt genom självmord, våld eller olycka. En sådan händelse är bland det mest dramatiska ett barn kan vara med om, och för barnet är sorgen efter en förälder inte en naturlig del av livet.

1 606 människor tog sitt liv 2013 och för dem som blir kvar, barn, föräldrar, syskon och andra när­stående, blir livet aldrig mer sig likt. Forskning visar att barn som oväntat mister en förälder är en riskgrupp för egen senare ohälsa, och risken att själv dö i förtid är nästan fördubblad för unga som förlorat en förälder. Trots all kunskap inom området finns det stora brister i att tillgodose barnets rätt till stöd.

Annons
Annons
Annons