X
Annons
X
Recension

Bara ha roligt [Elektronisk resurs] Briljanta sexscener i övergreppsnära gråzoner

Maria Maunsbach låter oss följa varje höftrörelse och smekning i en nyansrik debutroman om relationer, långt från de romantiska komediernas sockersmöriga klichéer. Här blir i stället tvåsamheten en besvikelse – och sexet hamnar i gråzonen mellan samtycke och övergrepp.

Maria Maunsbach (1990) bor i Malmö och har studerat på skrivarlinjen på Fridhems Folkhögskola. Hon är programledare för radioprogrammet Ligga med P3 och skriver på sitt populära Instagramkonto om ”Den unge Strindberg". Foto: Emma Larsson
Läs mer om Vårens böcker 2018

Titeln är snarlik något ur den mer avtändande delen av rom com-genren – som ”No strings attached” eller ”Friends with benefits” – och triggar paranoian att det ska röra sig om en sockersmörig historia om KK:s som trots andra intentioner ändå landar i parrelationens allsmäktiga institution. Men detta är tack och lov ingen berättelse om heteromonogamins seger över alla typer av alternativa relationsformer; tvärtom följer debuterande Maria Maunsbachs relationsroman den motsatta utvecklingskurvan i sin skildring av ett relationsförsök som slutar i desillusion.

I centrum står den 26-åriga Malmöbon Lydia, som tvärtemot så många av sina litterära generationskamrater har allt sitt på det torra: ett fast jobb, egen bostad, nära vänner. Däremot har hon aldrig upplevt äkta kärlek, den som bultar och smärtar, trots det oräkneliga antal killar hon släpat hem från fester genom åren. Tills hon en dag träffar Johannes, 35 år, småbarnspappa och arkitektstudent. Nå, kanske är det inte äkta kärlek från första ögonkastet – han är inte särskilt känslig för stämningar och verkar orimligt besatt av vardagsekonomi – men är också gullig, och de har bra flöde i smskonverstaionerna. Kanske kan något växa fram.

Maria Maunsbach (1990) bor i Malmö och har studerat på skrivarlinjen på Fridhems Folkhögskola. Hon är programledare för radioprogrammet Ligga med P3 och skriver på sitt populära Instagramkonto om ”Den unge Strindberg".

Foto: Emma Larsson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X