Briggen sjösätts efter åtta år

Nu är det äntligen dags för projektet Stockholmsbriggen att sjösätta sin nästan 200 ton tunga och 35 meter långa skapelse. Men projektet är inte slut med detta. Först om två år hoppas föreningen sätta segel över Östersjön.

Under strecket
Publicerad
Skeppsbyggmästare Korhan Koman framför Stockholmsbriggen som går av stapeln på lördag och får sitt namn.

Skeppsbyggmästare Korhan Koman framför Stockholmsbriggen som går av stapeln på lördag och får sitt namn.

Annons

Det är bara dagar kvar till sjösättning och byggnadsställning och takplast är nermonterade, hela skrovet reser sig högt över den ramp som snart ska användas för att rutscha skeppet ner i vattnet.

– Det blir en mäktig syn när hon glider ut på de här såpade stockarna, säger Korhan Koman, skeppsbyggmästare och ansvarig för bygget.
Först var det tänkt att Stockholmsbriggen, som är en kopia på flottans 150 år gamla fartyg Gladan, skulle sjösättas lagom till Stockholms 750-årsjubileum 2002. Men ekonomin har bromsat och först nu på lördag är hon färdig för sjön, åtta år efter att den första spanten restes.
Med åren har föreningen Stockholmsbriggen blivit en hel liten folkrörelse och samlar nu närmare 5 000 medlemmar. Ett antal stora företag har gått in med pengar till budgeten på totalt omkring 50 miljoner kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons