Erik Bergin:Brexithot skakar FN:s högkvarter i New York

Erik Bergin

Med osäkerheten kring Storbritanniens framtid både inom EU och som enad nation befarar FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson mindre internationellt diplomatiskt samarbete, i ett läge där världen i desperat behov av mer. Brexithotet skakar FN-högkvarteret i New York.

– Vi är oroade, säger Eliasson till SvD.

Publicerad
FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014.

FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014.

Foto: Julie Jacobson/AP
Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit.

Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit.

Foto: Frank Augstein/AP
Annons

NEW YORK. Brexitomröstningen försänkte snabbt brittisk partipolitik i kaos och målade upp mörka moln över EU:s framtid. Både Labour och Tories kämpar med att staka ut en väg framåt och särskilt förespråkarna för lämna-sidan togs av allt att döma på sängen av att de faktiskt vann. Vallöften om satsningar på sjukvård, där brexitförespråkarna lovade 350 miljoner pund om året i extra medel som nu skickas till Bryssel, visade sig snabbt vara överdrivna.

Huruvida Storbritannien alls lämnar EU eller inte förefaller betydligt mera osäkert nu än bara för några dagar sedan. Boris Johnson, Londons tidigare borgmästare, antogs ha god chans att väljas till ny konservativ partiledare efter David Cameron. Men han hoppade helt sonika av på torsdagen. Innan dess hann han deklarera att det inte är någon brådska med att lämna EU, trots att han själv ledde brexitkampanjen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons