Annons
X
Annons
X

”Brexit skulle slå mot Stockholm”

Stockholm skulle drabbas av brexit, då Storbritannien är vår huvudstads allra viktigaste exportmarknad. 2014 var varuexporten dit värd 27 miljarder kronor, skriver liberalerna Birgitta Ohlsson, Lotta Edholm och Anna Starbrink.

Storbritannien efter brexit
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

DEBATT | EU-OMRÖSTNING

Inte bara britterna skulle drabbas av ett brittiskt EU-­utträde.

Om bara några veckor, den 23 juni, röstar det brittiska folket om Storbritanniens europeiska framtid. Folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde, kallat brexit, kommer att påverka britterna enormt både politiskt och plånboksmässigt. Den brittiska finansministern George Osborne har varnat att landets ekonomi kommer att krympa med 6 procent till år 2030 om de lämnar EU. Detta motsvarar årligen 50 000 kronor per brittiskt hushåll. Vid brexit skulle Storbritannien behöva lämna de frihandels­avtal som EU slutit och den brittiska exporten och företagen skulle bli de stora förlorarna. Därmed hotas jobben och väl­färden. De kommer också att tappa inflytande över sin framtid i ett allt mer sammanflätat ­Europa vad gäller handel, brottsbekämpning och globalisering.

Inte bara britterna skulle drabbas av ett brittiskt EU-­utträde. Sverige är Storbritanniens närmaste allierade i vik­tiga omröstningar inom EU. Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad. Sveriges totala export till Storbritannien är drygt 74 miljarder kronor. Den svenska kapitalmarknaden är dessutom för liten för att finan­siera det som riskkapital­bolag och storbolag behöver. Därför är svenskt näringslivs finansiering beroende av tillgång till kapitalmarknaden via London.

Annons
X

Även Stockholm skulle drabbas av brexit, då Storbritannien är vår huvudstads allra viktigaste exportmarknad. 2014 var varuexporten dit värd 27 miljarder kronor, vilket utgjorde 9 procent av Stockholms export. Under 2004–2014 ökade Stockholms läns export till Storbritannien med 181 procent. Jobb och företag står på spel.

**EU vore fattigt **utan Stor­britannien. Storbritannien vore fattigt utan EU. Och utan Stor­britannien i EU skulle Sverige och Stockholm förlora en viktig allierad i kampen för frihandel, tillväxt och globalisering. Därför är ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap också viktigt för vår huvudstad. Ensam är inte stark. Allianser bygger vi med likasinnade.

Birgitta Ohlsson

utrikespolitisk talesperson (L) och riksdagsledamot

Lotta Edholm

ordförande (L) Stockholms stad och oppositionsborgarråd

Anna Starbrink

förbundsordförande (L) Stockholms län och landstingsråd

Annons
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X