”Brexit ritar om spelplanen för oss i EU”

Lastbilar i kö vid hamnen i Dover i England den 15 december. Nedräkningen pågår inför den 31 december och ännu finns inget handelsavtal mellan EU och Storbritannien.
Lastbilar i kö vid hamnen i Dover i England den 15 december. Nedräkningen pågår inför den 31 december och ännu finns inget handelsavtal mellan EU och Storbritannien. Foto: Gareth Fuller/TT

Betydligt mer kommer att krävas av Sverige när det gäller utvecklingen av EU. Tidigare har vi kunnat förlita oss på brittiskt inflytande – nu måste vi själva agera, skriver juristen Erik Lagerlöf.

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter nyår, om mindre än tre veckor, upphör den övergångsperiod som gällt i relationerna mellan EU och Storbritannien efter att landet lämnade unionen den sista januari tidigare i år. Under denna övergångsperiod har de EU-regler som omfattat britterna under deras tid som medlem i EU fortsatt att gälla. Det är med andra ord från den 1 januari 2021 som konsekvenserna av landets beslut att lämna EU börjar göra sig gällande på allvar. För svenska företag och Sverige som land innebär denna förändring ett monumentalt skifte. För att inte bli allvarligt lidande måste både det privata och offentliga inse vikten av vad som nu sker och vidta de förberedelser som krävs.

Vi vet ännu inte vad vi har att förvänta oss av förhållandet mellan EU och Storbritannien efter övergångsperiodens upphörande. Till stor del är detta förhållande beroende av om parterna kommer överens om ett avtal som ska reglera dessa framtida relationer. Oavsett om det blir ett avtal eller ej, och trots den osäkerhet som råder gällande innehållet av ett eventuellt avtal, vet vi att relationerna mellan EU och Storbritannien kommer att se väldigt annorlunda ut efter den 31 december i år.

Annons
Annons
Annons