Annons
X
Annons
X

Brexit oroar G20-länderna

"En chock". Så beskrivs en eventuell Brexit, ett brittiskt utträde ur EU, av medlemmarna på det pågående G20-mötet i Shanghai.

Av TT

Synen på världsekonomin är inte speciellt ljus och den skulle bli ännu mörkare om britterna säger "no" till EU den 23 juni när det ska folkomröstas. Det fastslår medlemmarna i G20-gruppen i den kommuniké som presenterades på lördagen i samband med mötet i Shanghai, Kina.

Konsekvenserna av Brexit lyfts upp tidigt i kommunikén som en stor risk liksom sjunkande råvarupriser och förändringar när det gäller kapitalflöden.

"Världsekonomin är ojämn och långt ifrån vår ambition när det gäller stark, hållbar och balanserad tillväxt. Vi har enats om att mer behöver göras för att uppnå global tillväxt", lyfter man fram i kommunikén.

Annons
X

Bland åtgärder som nu ska ske märks att G20-medlemmarna på förhand ska informera varandra om policybeslut som kan leda till valutadevalveringar, meddelade ordföranden bland eurozonens finansministrar, Jeroen Dijsselbloem.

Överenskommelsen ska ha kommit fram efter oro bland vissa ledare för devalveringsåtgärder i främst Kina och Japan. Utöver detta framkom även att man gemensamt ska "använda alla verktyg för att stärka tillväxten och den ekonomiska stabiliteten".

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X