Annons

Dick Harrison:Brexit gav vind i seglen för irländska nationalister

Valaffisch för det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin som hade stor framgång i det irländska valet.
Valaffisch för det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin som hade stor framgång i det irländska valet. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Trots partiets kontroversiella historia lyckades Sinn Féin med bedriften att bli republiken Irlands största parti i helgens val. Och i skuggan av brexit är de krafter som önskar en återförening mellan de två delarna av den irländska ön beredda att ta nästa steg.

Under strecket
Publicerad

Irländska rebeller i Dublin under påskupproret 1916.

Foto: Daily Mail/TT

Michael Collins i IRA-uniform.

Foto: Bridgeman Images/TT

”Black and tans”, britternas ökända hjälppolisstyrka i Dublin 1921.

Foto: National Library of Ireland

Provosoriska IRA på vapenträning i nordirländska Armagh 1977.

Foto: Colman Doyle/TT

Mary Lou McDonald, partiledare för Sinn Féin, jublar efter att resultaten i vallokalsundersökningen tillkännagivits i söndags.

Foto: Peter Morrison/TT

På Irland har partiet Sinn Féin gjort ett succéval, vilket måhända kommer som en överraskning för den utomstående som främst förknippar partiet med Nordirland. Därmed inställer sig än en gång frågan om varför Irland ser ut som det gör – uppdelat i två stater – och vilken roll Sinn Féin har spelat.

Ytterst går dagens situation tillbaka till det slutliga engelska maktövertagandet på Irland, som efter hundratals år av strider ägde rum på Elisabet I:s tid. Efter att drottningens styrkor år 1603 hade krossat ett nio år långt uppror under Hugh O’Neill, earl av nordirländska Tyrone, emigrerade många katolska stormän från Nordirland och ersattes av skotska protestanter. Därmed blev denna landsända en kunglig och protestantisk bastion – och det har den förblivit. Inte för att det hade någon större politisk betydelse på 1600-, 1700- och 1800-talen, eftersom hela Irland på denna tid var gediget underkuvat. Men i början av 1900-talet, när självständighetsvindarna blåste allt friskare, blev det annorlunda.

Annons
Annons
Annons