Annons

Brexit chockar pressat EU – men högerpopulister jublar

Britternas nej har sänt chockvågor genom ett Europa som skakas av högerpopulism, växande EU-skepsis och djup oenighet om flyktingpolitiken. Tyskland reagerar nu med att bjuda in EU:s sex grundarnationer till ett krismöte på lördag.

Publicerad
Marine le Pen, partiledare för högerpopulistiska Front National håller presskonferens. På väggen hänger skyltar där det står "Brexit. Och nu Frankrike!"
Marine le Pen, partiledare för högerpopulistiska Front National håller presskonferens. På väggen hänger skyltar där det står "Brexit. Och nu Frankrike!" Foto: Kamil Zihnioglu/AP

BONN I Nederländerna jublade tidigt på fredagsmorgonen högerpopulisten och EU-kritikern Geert Wilders som gärna beskriver Bryssel som ett ”totalitärt monster”.

"Hurra för britterna! Nu är det dags för oss. Dags för en nederländsk folkomröstning", skrev han på Twitter.

Wilders sa i ett uttalande senare att ”vi vill bestämma i vårt eget land, över våra egna pengar, våra gränser och vår egen migrationspolitik”.

Annons

I senaste mätningar har Wilders Frihetsparti PVV sedan förra valet fördubblat antalet mandat till 30 av sammanlagt 150 i det nederländska parlamentet. Senast i mars nästa år går Nederländerna till val.

I Frankrike där det hålls presidentval i två omgångar i april och maj nästa år krävde Marine Le Pen, chef för högerpopulistiska Front National, att det även i Frankrike hålls en folkomröstning om medlemskapet i EU.

– En seger för friheten, skrev hon på Twitter. På ett möte med högerpartier i Wien för en vecka sedan sa hon att ”Frankrike har sannolikt tusen gånger fler anledningar att lämna EU än Storbritannien”.

Applåder kom på fredagen också från de tyska högerpopulisterna i Alternative für Deutschland AfD. ”Jag grät av glädje”, sa vice partiledaren Beatrix von Storch och uppmanade Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-parlamentets talman Martin Schulz att avgå.

– Deras EU-projekt har misslyckats, förklarade hon i tv-kanalen Phoenix. I Tyskland där det hålls förbundsdagsval nästa höst stöds AfD av mer än var tionde väljare.

Detta är också en chans till nystart.

Från tyskt regeringshåll var reaktioner på fredagen fyllda av besvikelse. ”Damned!”, skrev på Twitter den socialdemokratiske partiledaren och Angela Merkels vice Sigmar Gabriel. Frank-Walter Steinmeier skrev i ett officiellt meddelande att det var ett tillnyktrade besked och en svart dag för Europa.

Tysklands hållning är att britternas nej är en väckarklocka och att EU nu måste ge sig in i en ny reformprocess och lyssna mer på väljarna och deras kritik.

– Detta är också en chans till nystart, sa SPD-ledaren Sigmar Gabriel till Tagesspiegel i Berlin.

Hur denna nystart ska se ut råder det oklarhet om. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk menade på fredagen att ”det som inte dödar dig gör dig bara ännu starkare”. De kvarvarande 27 medlemsländerna måste nu sluta leden och göra allt för att stärka EU.

Eurogruppens ordförande och nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem varnade för att möta fredagens misstroendevotum med den gamla reflexen att pocka på mer integration.

Allt kommer nu att bero på Berlin och Paris som är motorn i EU-samarbetet. Denna har ofta har gått på tomgång men i kristider brukar den varva upp. På måndag reser Donald Tusk därför till Berlin och Paris för att förbereda EU-toppmötet på tisdag och onsdag.

Dessförinnan möts utrikesministrarna från EU:s sex grundarnationer i Berlin, kanske en symbol för det ”Kärneuropa” som många tror är svaret på de växande centrifugalkrafterna i Europa.

Prova SvD digital 1 månad gratis kundservice.svd.se
Annons
Annons

Marine le Pen, partiledare för högerpopulistiska Front National håller presskonferens. På väggen hänger skyltar där det står "Brexit. Och nu Frankrike!"

Foto: Kamil Zihnioglu/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons