Annons

Brexit – varför ska det vara så svårt?

PODD | 18 oktober. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras det nya Brexitavtalet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Brexit - Storbritanniens utträde ur EU. Den här processen har pågått nu sedan sommaren 2016 när en majoritet av deltagarna i folkomröstningen röstade för att lämna EU.

Sedan dess har ett avtal förhandlats fram av tidigare premiärministern Theresa May, och sedan röstats ner av det brittiska parlamentet. Nu har hennes efterträdare, Boris Johnsson, som själv kampanjade för Brexit, förhandlat fram ett nytt avtal som godkänts av EU. Men det brittiska parlamentet har ännu inte tagit ställning. Det ska de göra på lördag, och ingen tycks veta hur det kommer att gå. Nordirlänska DUP säger så här långt att de tänker rösta nej.

Så varför ska det vara så svårt att lämna EU, kan man fråga sig? Beror det på att folk röstade fel i folkomröstningen? Är det så att det politiska etablissemanget försöker svika löftet om att följa folkomröstningsresultatet? Och vad är det som står på spel, inte bara för Nordirland utan för alla andra som påverkas av Brexit?

Ledarsidans Karl Sigfrid och Olof Ehrenkrona diskuterar tillsammans med:

Fredrik Erixon, Director och en av grundarna av tankesmedjan The European Centre for International Political Economy

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar

Susanna Kierkegaard, frilansande ledarskribent på Aftonbladet, som har gjort en pedagogisk sammanställning i “Allt du behöver veta om det nya brexitavtalet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons