Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Brevboken Breven når inte fram

(uppdaterad)

Brevboken

Författare
Genre
Prosa
Förlag
(Pismovnik, 2012) Övers: Elin Parkman 384 s. Ersatz

De stora kärleksromanerna handlar inte alls om kärlek egentligen, utan om döden. De bara låtsas handla om kärlek för att det ska bli roligare att läsa. Det skriver den unga Sasjenka till sin älskade Volodenka i ”Brevboken”, Michail Sjisjkins första roman på svenska, som är just en sådan listigt maskerad historia. Det rör sig i grunden om en klassisk brevroman, en brevväxling mellan två unga hjärtan i brand, men med en skruv som vrider till handlingen i en något oväntad riktning.

Sasjenka och Volodenka är ett ungt par som skilts åt av kriget. Han har skickats till fronten, hon är kvar hemma i Ryssland. I sina brev bedyrar de sin odödliga kärlek för varandra, klamrar sig fast vid minnet av den enda sommar de fick tillsammans. De skriver om krig och fred, kärlek och död, livet som rinner dem mellan fingrarna. Det är lyriskt, passionerat och filosofiskt, som hämtat från en gammal rysk roman.

Och ja, Sjisjkin skriver i dialog med de ryska klassikerna, med Tjechov och Tolstoj, men också med världslitteraturen. ”Brevboken” kan läsas som en replik till ”Julie, eller Den nya Héloïse”, Jean-Jacques Rousseaus omåttligt populära brevroman från 1761, i sig en replik till den heta brevväxlingen mellan Abélard och Héloïse, pionjärerna på den romantiska kärlekens område. Kanske kan man se hela litteraturhistorien som en sådan brevväxling mellan olika tider, där varje ny bok utgör svaret på en redan skriven. Det är en tanke som den lite naivt filosoferande Sasjenka återkommer till i sina brev, att det som en gång satts på pränt kommer till liv varje gång någon läser det igen. Att litteraturen upphäver tid och rum och möjliggör samtal mellan de levande och döda.

Annons
X

Det är nog ingen större spoiler om jag säger att så också visar sig vara fallet i denna bok. För det står snart klart att Sasjenka och Volodenka inte bara är separerade i rummet, utan också i tiden. Det krig han deltar i är av allt att döma boxarupproret i Kina åren kring förra sekelskiftet, då ryska, brittiska och amerikanska trupper marscherade mot Peking. I sina brev rapporterar han om krigets vansinne: masslakt av civila, svält, tortyr och nedbrända byar. Sasjenka å sin sida tycks leva i en modernare tid, som kanske är 1960-talets Leningrad. Hon skriver om sitt arbete på sjukhuset, om den äldre konstnär som uppvaktar henne och som hon småningom gifter sig med, om barnen de får tillsammans, konjunkturerna i deras äktenskap, rynkor och gråa hår. Volodenkas brev tycks vara skrivna under loppet av några månader. Sasjenkas sträcker sig över ett helt liv.

Michail Sjisjkin är en av de mest uppmärksammade författarna i den samtida ryska litteraturen. Sitt internationella genombrott fick han med romanen ”Venushår”, en ambitiös romanlabyrint som finns översatt till bland annat norska. ”Brevboken” är en enklare, rakare och som jag tycker inte helt lyckad berättelse. Sjisjkin vill visa att hans teman – kärleken, döden – är tidlösa och universella, men därmed reducerar han också sina karaktärer till exempel. Själva romankonstruktionen – leken med tiden och rummet – ställs i förgrunden medan innehållet i breven blir något mer sekundärt. Sjisjkin fyller dem med exalterade själsutgjutelser, lyriska naturbetraktelser och söta ömhetsbetygelser, men det framstår som just utfyllnad, sådant som hör genren till.

Jag tycker helt enkelt inte att Sjisjkin har så mycket att berätta. För att vara en passionshistoria är det också en märkligt sval berättelse. Sjisjkin skriver en vackert pyntad prosa, men någon verklig smärta tränger aldrig igenom boksidorna. Och det där med brev från andra sidan, litteraturen som ett själsligt limbo, tja, sådär överdrivet tankesvindlande är det väl inte. Tvärtom ganska banalt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X