Brev vittnarom svår tid på dårhuset

LANDSKAPSMÅLARE I ett nyfunnet brev till kapten Hyckert berättar Carl Samuel Graffman om sin intagning på mentalsjukhuset utanför Paris, och om övergreppen både där och senare under åren på Danviken. Sten Åke Nilsson har läst breven som noga tiger om sanningen om interneringen.

Publicerad
Annons

Claes Livijns lilla roman ”Spader Dame”, som gavs ut 1824, presenterades i förordet som en fiktiv historia byggd på brev ”funne på Danviken”. Som forskare har jag under de senaste veckorna fått se fiktionen bli verklighet, när jag fått tillgång till en romantisk berättelse och ett par fullt autentiska brev skrivna på Danviken i början av 1800-talet. Författaren är Carl Samuel Graffman, som just nu ägnas en utställning på Waldemarsudde.
Graffman var landskapsmålaren som fick tillbringa 23 år av sitt liv på det gamla mentalsjukhuset på Söder i Stockholm. Han hade häktats och intagits sedan han i ett olyckligt ögonblick hotat ryske tsaren till livet.
Graffmans litterära försök handlar om Fontainebleau och ruinerna i Vaucluse i södra Frankrike och har naturligtvis sitt intresse. Men de nyfunna breven ger oss mera allmän information om den romantiske konstnärens vägval och resor.

Graffmans mest omfattande epistel har adresserats till kaptenen Edmund Hyckert i Hökens gränd i Stockholm och är daterat i maj

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons