Annons
X
Annons
X

Brennan: ”Det är helt och hållet mitt eget beslut”

Astra Zeneca backade, som väntat, rejält i den tidiga handeln på Stockholmsbörsen sedan koncernen sänkt sin vinstprognos för året. Efter en och en halv timmes handel var aktien ned över 4 procent.

[object Object]
David Brennan, vd för Astra Zeneca. Foto: SIMON PAULIN

Den telefonkonferens för media som nu pågår, i spåren av kvartalsrapporten, ägnar dock stort utrymme åt morgonens avslöjande att koncernchef David Brennan avgår 1 juni. Lämpligt nog var också han värd för telefonkonferensen, tillsammans med finansdirektören, britten Simon Lowth, som i avvaktan på en mer permanent lösning på vd-posten, blir högsta chef.

- Det var rätt tid att lämna. Men jag kommer att ha 100 procents fokus på Astra Zeneca till dess jag avgår. Sedan får jag mer tid att ägna mig åt min familj, sade Brennan.

Han sade också att han fullt ut stödjer styrelsens beslut att låta Simon Lowth ta över som tillförordnad.

Annons
X

- Det är ett utmärkt val under övergångsperioden till dess en ny efterträdare är på plats, sade David Brennan och tillade att det jobb han haft - och fortfarande har drygt en månad till - varit ett av de bästa jobben inom den globala läkemedelsindustrin.

På en fråga om det inte i själva verket fanns ett tryck från investerare och läkemedelskoncernens styrelse att han skulle avgå svarade Brennan att beslutet att dra sig tillbaka var helt hans eget.

– Jag har funderat på detta steg ett tag. Det var tid att ge någon annan en möjlighet att ta bolaget till en annan nivå. Det är totalt mitt eget beslut.

På en annan fråga om när han bestämde sig för att avgå svarade nordamerikanen svepande att beslutet från hans sida togs för ett tag sedan. Formellt informerade han styrelsen under onsdagen men det har pågått diskussioner med koncernens avgående ordförande Louis Schweitzer under en tid.

David Brennan konstaterade också att koncernen håller fast vid strategierna som den haft i flera år.

– Vi har inga planer på att ändra dessa i dagsläget. Det handlar om att få fram produkter genom egen forskning och också genom samarbeten och inlicensieringar.

Men Brennan lämnade också öppet för att det kan bli förändringar när ny styrelseordförande, läs tidigare Volvoprofilen Leif Johansson, är på plats på sin nya post 1 juni.

Vad gäller det synkroniserade bytet av vd och styrelseordförande i Astrazeneca skapar det möjlighet att göra något drastiskt i bolaget, enligt Johan Unnerus på Swedbank Markets.

- Att man byter både vd och ordförande skapar ett intressant läge att se över bolagets strategi och göra förändringar med en viss trovärdighet, säger han till Nyhetsbyrån DIrekt.

David Brennan är 59 år och när han nu lämnar företaget med pension kommer han att få en årlig pensionsutbetalning på 978 000 brittiska pund, alltså omkring 10,6 miljoner svenska kronor, under resten av sitt liv, skriver TT.

- Man får ställa det i relation till hans nuvarande lön och hans tid i företaget, säger presschefen Ann-Leena Mikiver.

Hur de totala villkoren ska se ut är inte klart ännu, eftersom David Brennan meddelade styrelsen sitt beslut så sent som i går. Det pågår en diskussion om villkoren, enligt Mikiver.

David Brennan har jobbat inom Astra Zeneca i 36 år och varit vd i 6 år. I fjol uppgick hans ersättning till 3,37 miljoner pund, cirka 36,6 miljoner kronor, rapporterar TT.

Annons
Annons
X

David Brennan, vd för Astra Zeneca.

Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X