Lippestad: Demokrati viktigt vapen mot terror

Geir Lippestad har i dag tagit paus från jobbet som försvarsadvokat, och arbetar politiskt för Arbeiderpartiet i Oslo kommun.
Geir Lippestad har i dag tagit paus från jobbet som försvarsadvokat, och arbetar politiskt för Arbeiderpartiet i Oslo kommun. Foto: Vidar Ruud/NTB

För snart sex år sedan fick advokaten Geir Lippestad uppdraget han aldrig ska glömma – att företräda massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik.

Att försvara Norges kanske mest hatade man var ofta svårt, men tron på demokratin och rättssäkerheten som verktyg mot terrorn är det som har hjälpt honom på vägen.

Under strecket
Publicerad

En bild från dagarna efter attentaten i Norge 2011. Medieintresset för Geir Lippestad var enormt, efter att det framkommit att han skulle försvara den skyldige.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Annons

Fredagen den 7 april klockan 14.53. En kapad lastbil körs rakt genom Drottninggatan i Stockholm. Fyra människor dödas, och flera skadas. Många människor blir rädda, förtvivlade, och arga.

När Geir Lippestad först hör om händelsen blir han sorgsen, Sverige är som "ett andra hem" för honom. Sedan tänker han på den som ska företräda den misstänkte, och som hamnar i en liknande situation som den han själv upplevde för snart sex år sedan.

Annons
Annons
Annons