Annons
X
Annons
X

Breivik sköt 100 av 564 på Utøya

Den terroråtalade Anders Behring Breivik kom till Utøya förklädd som polis klockan 17.20 den 22 juli i fjol. Fram till 18.34, då han greps, sköt han ihjäl 67 personer. Ytterligare två personer avled när de försökte fly, en av fallskador och en av drunkning. Sammanlagt träffade Breivik 100 av de 564 personer som befann sig på ön med sina kulor.

Skälet till att Breivik valde sommarlägret på Utøya var att det ”var det bästa målet” just då. Eftersom det var semester och han hade blivit försenad med bomben fanns det inga andra politiska möten eller journalistkonferenser då som han kunde angripa.

Med sig till ön hade Breivik en pistol och ett gevär. Enligt polisen sköt Breivik 121 skott med pistolen och 176 med geväret, sammanlagt 297 skott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en låda hade han också med sig rökgranater, två dunkar med en dieselblandning och plastremsor som kunde användas som handfängsel. Sammanlagt hade han mer än tusen patroner med sig.

  Annons
  X

  Breivik har förklarat att målet var att döda samtliga på ön genom att skrämma ut dem i vattnet. Han trodde ungdomarna skulle vara för skräckslagna för att klara av att simma till fastlandet. Vattnet skulle fungera som ett ”massförstörelsevapen”.

  Förra statsministern Gro Harlem Brundtland lämnade Utøya några timmar innan Breivik anlände. Breivik har förklarat att om hon hade varit där skulle han ha halshuggit henne och lagt ut en video om detta på internet.

  Trots omfattande planläggning hade han emellertid inte laddat videokameran. Han glömde också att ta med sig en tändare och kunde därför inte tvinga ut ungdomar som låst sig inne i byggnader som skolhuset.

  Efter att han kom i land på ön sköt Breivik snabbt de som hade ansvaret för vakthållningen och som samtidigt var de äldsta på ön. De flesta ungdomarna var 16–18 år. Två av de döda var 14 år. 34 av dödsoffren var flickor och kvinnor, 33 var pojkar och män.

  Två gånger ringde Breivik till polisen från ön och sa att ”uppdraget var slutfört” och att han gav sig. När han inte fick tala med chefen för beredskapstruppen, även kallad Delta, avslutade han samtalet. I bägge fallen använde han mobiltelefoner som han hittat och som inte gick att ringa tillbaka till.

  Många av ungdomarna simmade från ön. Campingturister och andra frivilliga räddade många liv genom att plocka upp dem ur vattnet med båtar. Breivik sköt flera gånger mot båtarna och träffade bland annat båten ”Reiulf” med sex skott, men de som var ombord klarade sig utan att träffas.

  Två gånger avstod han från att skjuta ungdomar. En tyckte han verkade alltför ung, den andre påminde honom om sig själv.

  Polisstyrkan som sattes in mot Breivik hade ingen helikopter tillgänglig och valde att köra till Storøya. Därifrån var det 3,6 kilometer till bryggan på Utøya. Gummiflotten som användes blev för tungt lastad och fick motorstopp. Poliserna gick över i en ny båt. Två minuter efter att de steg i land på Utøya greps Breivik som inte gjorde motstånd.

  SvD:s liverapporter från rättegången:

  Läs även

  Kan det bli för mycket Breivik? blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X