Annons
X
Annons
X

Breivik en skugga över syttende mai

Den 17 maj förra året var jag svensk högtidstalare när den norska nationaldagen traditionsenligt firades på Skansen. Jag sade att att


17 maj har blivit något av barnens festdag. Det är dagen för bløtkake, pølser med lompe och brus. Runt om i Norge marscherar skolemusikkorpsen. Och så norska flaggor. Väldigt många norska flaggor...

Men 17 maj är så mycket mer än läsk och tårta. Det är påminnelse. 17 maj är Eidsvoll, vägen till nationell självständighet och nazisternas ockupation. Det tar inte bort feststämningen utan fördjupar den.

Annons
X

Allt detta förtjänar att sägas också när syttende mai firas i år. Men i år är det ändå annorlunda. Det som skiljer är 22 juli. Terrordåden i Regeringskvartalet och på Utøya. Anders Behring Breivik.

Flaggorna, skolemusikkorpsen, bløtkakan och barntågen finns på plats även i år såsom det ska vara på barnens högtid. Allt annat hade varit en triumf för Breiviks vilja att sätta sitt Kainsmärke på Norge.

Ändå kastas förstås en skugga över festen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Väldigt konkret i sorgen och saknaden hos familjer och vänner till de 77 personer som mördades av Breivik – mer diffust som en kvardröjande känsla av en nationell tragedi i hjärtat på de allra flesta.

  När man i dag runt om i Norge inleder firandet med att samlas kring minnesmonument över dem som stupade under den nazityska ockupationen, kommer också tal och tankar att gå till dem som dog den 22 juli: oskyldiga offer – de flesta ungdomar – för Breiviks hat mot just de värden som man i Norge stred för under kriget.

  Men jag är säker på att tal och tankar också kommer att gå till en annan person.

  På Skansen förra året refererade jag till en annons i Aftenposten. Den var tryckt på två helsidor. Vänstersidan visade ett idylliskt fjordlandskap och en norsk flagga. Texten löd:

  ”Hvis du tror att frihet er noe vi har fått gratis.”

  Och så snabbt över till nästa sida. Ett stort foto på en gammal man med bildtext i rubrikstil:

  ”Vil denne mannen gjerne snakke med deg.”

  Alltså: Om du tror att frihet är något som vi har fått gratis vill den mannen gärna tala med dig.

  Mannen på bilden var en av de mest kända motståndsmännen från kriget, Gunnar ”Kjakan” Sønsteby. Annonsen var från den norska Försvarsmakten. Det han hade att berätta var hur det är att förlora friheten och sedan återvinna den – och att det inte var gratis att få tillbaka den.

  Kjakan var mycket mer än bara en symbol från ockupationstiden. Han var ute på skolor och mötte unga människor också i andra sammanhang för att tala om kampen för frihet, betydelsen av demokrati och ett öppet samhälle. Eller som det uttrycktes i annonsen:

  ”For alt vi har. Og alt vi er.”

  Vid årets firande kommer Gunnar Kjakan Sønsteby inte att högtidstala – han avled för ett par veckor sedan – men många kommer att tala om honom. Han är en en person som finns i det norska medvetandet. Det är även Anders Behring Breivik. Där slutar dock likheterna. Kjakan var Breiviks motsats.

  Breiviks gärning inskränker sig till att sprida meningslös död.

  Kjakans gärning handlade om själva livet.

  Syttende mai visar att det går vidare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X