Annons

Bred bild av nordiskt konstliv bakom kulisserna

Installationsbild från ”Saturn return”, Cajsa von Zeipels just nu aktuella uställningen på Andréhn-Schiptjenko. Utställningen recenseras både av Om Konst, av Konsten.net och – häromveckan – av SvD.
Installationsbild från ”Saturn return”, Cajsa von Zeipels just nu aktuella uställningen på Andréhn-Schiptjenko. Utställningen recenseras både av Om Konst, av Konsten.net och – häromveckan – av SvD. Foto: Jean-Baptiste Beranger/Andréhn-Schiptjenko

Ryktet om konstkritikens död är betydligt överdrivet. Clemens Poellinger guidar till några sajter som både recenserar och teoretiserar.

Under strecket
Publicerad

En inte otypisk rubrik från sajten Kunstkritikk

Foto: Kunstkritikk

Sedan tidningskrisens första manifestation i form av vikande upplaga och röda siffror i budgetar som ur dagens perspektiv ter sig underbart väl tilltagna, sedan den första sucken om ”dumbing down the paper” yttrades har det talats om konstkritikens kris. Dess auktoritet är borta, dess tänder drogs ur redan långt före digitaliseringen. Framför allt, hävdas det, får den knappt plats längre i det bantade utrymmet för kulturkritik som ändå inte kan redovisa de visnings- och delningssiffror som nu – när allt blivit mätbart – är allenarådande indikator på vad som är värt att syssla med.

Men jodå, visst finns det konstkritik som ger riktning åt det håll där det finns sevärd konst utöver det traditionella dagstidningsformatet, både lokalt och internationellt. Dessutom finns det många profiler att följa på Facebook som, allt utifrån egenintresse, ger lite inside info om en stundtals hysterisk konstbransch.

Annons
Annons
Annons