Annons

Bråttom att rätta till högskolans brister

Nuvarande situation i högskolan är oacceptabel. Ett uppenbart problen är att den lärarledda undervisningstiden i inte så få fall understiger sex veckotimmar. Hur når man högsta kvalitet på de villkoren? skriver Carl-Gustaf Andrén, före detta universitetskansler.

Under strecket
Publicerad
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

I sitt debattinlägg om högskolan
på Brännpunkt 21/11 pekade Mats Alvesson på spännvidden i kvalitet mellan högskolans olika utbildningar och behovet av åtgärder. Han hänvisade till undersökningar som visar att en minoritet av studenterna ägnar mer än 30 timmar per vecka åt studier. Men han framhöll också att högskolan själv inte lever upp till sin uppgift, eftersom den ”knappast levererar det analytiska och kritiska samt vetenskapligt baserade tänkande som är en huvudpoäng med universitet och högskolor” fastän deras kärnuppgift är att ”utveckla intellektuell förmåga”.

Det är för högskolan livsviktiga frågor som Mats Alvesson lyfter fram och som måste leda till allvarlig eftertanke inom hela högskolevärlden. Om universitet och högskolor ska framstå som åtråvärda utbildningsanstalter måste sådana brister avhjälpas.

Annons
Annons
Annons