Annons
X
Annons
X

Brasse Brännström är död

Skådespelaren Lars-Erik ”Brasse” Brännström är död, uppger hans före detta hustru Git Erixon för Aftonbladet. ”Brasse var en komisk talang med allvarlig botten”, säger SvD:s filmkritiker Jeanette Gentele.

Magnus Härenstam, Eva Remaeus och Brasse Brännström i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.
Magnus Härenstam, Eva Remaeus och Brasse Brännström i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Foto: TT

Brasse Brännström blev 69 år. På fredagskvällen kom en ambulans till skådespelarens bostad i centrala Stockholm.

– Han finns inte med oss längre, säger före detta hustrun Git Erixon till Aftonbladet.

Brasse Brännström är kanske mest känd för barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, som han gjorde tillsammans med Magnus Härenstam och Eva Remaeus. Hans återkommande replik var ”fel, fel, fel!”

Annons
X

– Brasse var en förtjusande skådespelare som alla älskade djupt. Han blev en ikon för barnen när han var med i ”Fem myror”, säger SvD:s filmkritiker Jeanette Gentele.

– På 1970-talet personifierade Brasse den nya mjuka mannen både i ”Fem myror” och i filmerna. Han spelade en humoristisk, sökande och osäker kille. Brasse var en komisk talang med allvarlig botten. Han visade ju också upp sin allvarliga sida många gånger på scenen. Det känns väldigt sorgligt, fortsätter Jeanette Gentele.

Brasse Brännström och Magnus Härenstam studerade tillsammans på Stockholms universitet och började göra sketcher ihop redan 1964. De blev kända som komikerduon Magnus och Brasse, som framträdde i tv första gången 1972 i programmet ”Kvällsöppet” från Malmö. Redan några år tidigare hade duon dock börjat arbeta i tv-sammanhang tillsammans med regissören Lasse Hallström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I filmerna ”En kille och en tjej” från 1975 och uppföljaren ”Två killar och en tjej” (1983) spelade Brasse Brännström rollen som den fumlige killen som har svårt med relationerna.

  Det fanns också en dramatisk sida i Brasse Brännströms skådespeleri. Han fick fin kritik för sin roll i Kjell Gredes ”Klara Lust” från 1972 och på Guldbaggegalan 2002 belönades han med priset för bästa manliga biroll för gestaltningen av en sliten kvällstidningsjournalist i ”Sprängaren”, baserad på Liza Marklunds roman.

  **En mindre känd **sida av Brasse Brännströms karriär var att han blev nominerade till Oscarsgalan 1988 för manuset till ”Mitt liv som hund”, tillsammans med Lasse Hallström, Reidar Jönsson och Pelle Berglund.

  Tillsammans med Magnus Härenstam har Brasse Brännström också gjort flera krogshower, bland annat ”Varning för barn” och ”Det är serverat”. År 2005 var de båda med i uppsättningen av Neil Simons komedi ”Muntergökarna”.

  Förra året spelade Brasse Brännström huvudrollen i dramakomedin Bäst före av Mats Arehn. Det blev hans sista roll.

  – Det är bara tomt, det är bara tomt, säger Arehn till TT efter dödsbudet.

  – Det var en mycket varm och generös och vänlig person. Och klok. Det var en klok man.

  Första gången Mats Arehn och Brasse Brännström jobbade ihop var med filmen ”Mannen som blev miljonär” från 1980.

  – Han var en mycket stor skådespelare, framför allt en dramatisk skådespelare vilket han visade på senare år. En mycket begåvad sådan, säger Mats Arehn till TT.

  I samband med premiären av Bäst före pratade Brasse Brännström om åldrande i en intervju med TT:

  – Varenda gång man ser en gubbe eller gumma i min ålder kan man ge sig fan på att de har ägnat sig åt fri kärlek, rökt brajja, liftat och gjort tokigheter, hängt i almar och protesterat - spännande saker. Det enda som har åldrats är våra kroppar, sade Brasse Brännström.

  För drygt ett år sedan tilldelades Brasse Brännström tillsammans med Magnus Härenstam Lisebergsapplåden.

  och TT

  Annons
  Annons
  X

  Magnus Härenstam, Eva Remaeus och Brasse Brännström i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

  Foto: TT Bild 1 av 2

  Skådespelaren Brasse Brännström har avlidit, 69 år gammal.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X